Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plave vrećice

Stigla reakcija udruga nakon odluke o otpadu: "Gradska vlast laže i građanima i Visokom upravnom sudu"

Ekološke udruge smatraju da je gradska vlast lagala Visokom upravnom sudu
Ekološke udruge smatraju da je gradska vlast lagala Visokom upravnom sudu Foto: Goran Mehkek/Cropix
Nakon što je Visoki upravni sud odbacio tužbe za nezakonitost modela sakupljanja i naplate odvoza otpada u Zagrebu, oglasile su se i dvije ekološke udruge.

Čelnici dviju udruga komentirali su u ponedjeljak odluku Visokog upravnog suda (VUS), koji je odluku o modelu prikupljanja otpadom u Zagrebu proglasio zakonitom, optuživši Grad Zagreb da je lagao VUS-u o načinu gospodarenja otpadom, a na sudu nisu provjerili činjenice.

"Osim što gradska vlast laže građanima, sada laže i VUS-u, što je kazneno djelo, zbog čega ćemo podnijeti kaznene prijave protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića i predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević 380 zaposlenih Tomašević najavio borbu pa opleo po HERA-i: "Kakva je to regulatorna agencija..."

Priču ćemo nastaviti dalje podizanjem ustavne tužbe", najavili su na konferenciji za novinare iz udruge Ekologija Grada Josip Pavlović, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branka Genzić-Horvat i predstavnik stanara i član MO Brune Bušića Marinko Blažević.

VUS je odbacio tužbe za nezakonitost novog modela sakupljanja i naplate odvoza otpada, koji je u primjeni od 1. listopada 2022. godine, koje su podigli Pavlović, Genzić-Horvat i više pojedinaca 2022. i 2023. godine, i ocijenio da je Grad Zagreb iskoristio zakonsku ovlast i odabrao model za koji je smatrao da je najučinkovitiji za postizanje cilja.

Pavlović odluku smatra spornom jer se odlukom VUS-a odsad građani neće kažnjavati ako ne budu upotrebljavali plave vrećice. "Ovom odlukom ukida se kažnjavanje korisnika, a to je bio jedini temelj sustava gospodarenja otpadom s obzirom na to da Grad ništa drugo u vezi s tim nije napravio.

Sada za više od 300.000 korisnika usluge prikupljanja komunalnog otpada u stambenim zgradama više ne postoji mogućnost kažnjavanja pa će se ovaj model i dalje raspadati, a za podružnicu Čistoće nastati još veća financijska šteta", rekao je Pavlović.

Pročitajte i ovo Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

Optužio je Tomaševića i Klisovića da su lažno i zlonamjerno VUS-u rekli da je u Gradu Zagrebu provedeno čipiranje za miješani komunalni otpad s UHF RFID naljepnicama, a postojeći sustav čipiranja pokazuje gdje su se kamioni kretali, ali ne i količinu i volumen otpada koji je preuzet od pojedinog korisnika.

Pavlović kaže kako "zabrinjava što VUS nije išao provjeravati činjenice, već ih je uzeo zdravo za gotovo, ali vjerojatno nisu očekivali da bi im Grad Zagreb lagao".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene