Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Ekocid nadomak metropole - iskrcavaju smeće usred naselja, lokacija već poznata i vatrogascima: "To je smeće zapaljeno iz vrlo konkretnih razloga"

Aktualno Galerija Poziv: Odlagalište otpada - 1 Poziv: Odlagalište otpada - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Odlagalište otpada - 2 Poziv: Odlagalište otpada - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Odlagalište otpada - 3 Poziv: Odlagalište otpada - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Odlagalište otpada - 4 Poziv: Odlagalište otpada - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +5 Poziv: Odlagalište otpada - 5 Galerija 1/10 >>
Na području njihovog mjesnog odbora zagrebački gradonačelnik planira izgraditi centar za gospodarenje otpadom. No oni se pitaju - gdje? Jer mjestom već sada poput gljiva poslije kiše niču ilegalna odlagališta otpada. Dodaju brzina izlaska gradskih službi na teren mogla bi se usporediti s brzinom razgradnje plastike u prirodi. Iz zagrebačkog Resnika nam stiže ovotjedni Videopoziv.

Kako su tone smeća završile u dvorištu obiteljske kuće, ali i koje druge tajne krije kućni broj 120 u zagrebačkom I. resniku ispričali su prvi susjedi koji više ne žele čekati institucije koje se s njihovim problemom loptaju i prebacuju odgovornost. Ovako ide priča. 

Čestica 3967 u vlasništvu je Zlatka Marineca i njegove obitelji, a čestica do njihove, br. 3969, ovrhom je oduzeta obitelji Husić koja je prije na njoj imala registriranu tvrtku za gospodarenje otpadom. Trenutačno je pod zabilježbom austrijsko štedno kreditne zadruge. Danas su obje čestice zatrpane smećem. Mještani kažu da se ekocid zbio u svega par dana. Imaju i snimke istovara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rješenje postoji Svaki Hrvat ima ozbiljan problem: "Gubite novac koji ste mogli iskoristiti za plaćanje režija"

"Usred bijelog dana snimam. Oni dovoze ovo smeće i on to istovara kao da je dovezao kamion zlata, a ne smeća", govori Petar. U akciju hvatanja uključili su se i komunalni redari.

"S njihove strane je organizirano dežurstvo gdje su oni na kraju zatekli počinitelja, došla je na kraju i policija.. i do dana današnjeg mi nismo dobili informaciju kako i na koji način se situacija rješava", kaže Dominik Žibrant, predsjednik Mjesnog odbora Resnik.

Ekipa Poziva je do vlasnika kamiona iz kojeg je iskrcavano smeće u svega par minuta. Čovjek je otvorio dušu.

"Upao sam u govno bezveze ni kriv ni dužan. Razumijete. A što je najbolje taj račun mi nikada nije plaćen. Još sam ja u minusu teškom. Iskreno samo smo ga premijestili kao i svakom nekom kom bi napravio uslugu prijevoza", kaže vlasnik kamiona koji ime naručitelja ne otkriva. Rekao tek da ga je angažirala jedna gospođa.

Pročitajte i ovo Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 5 Poziv Domagoja Mikića Najsunčaniji hrvatski otok zatrpan smećem: "To je sekunda do katastrofe"

Zanimljivost je da su Ekološki otpad j.d.o.o., Omić metali d.o.o., Vali projekt j.d.o.o., Beta tex promet d.o.o., Denisa Metali J.d.o.o., metalne legure d.o.o., Bektić Suad j.d.o.o., sve tvrtke registrirane za gospodarenje otpadom. Zajedničko im je da su od 2013. do 2020. bile registrirane na adresi Resnik 120.

Vatrogasci isto smeće gasili više puta

Do vlasnika navednih tvrtki pokušali su doći i predstavnici mjesnog odbora – nema im traga. Lokacija je dobro poznata i zagrebačkim vatrogascima. Samo ove godine ovdje su gasili šest požara, a prema riječima zapovjednika JVP Grada Zagreba Siniše Jembriha, na intervencijama su koristili i građevinske strojeve kako bi prodrli u dubinu materijala.

Pročitajte i ovo Godišnje bacimo oko 11 kg odjeće po osobi Pokrovitelj Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj Poražavajuće posljedice brze mode: Godišnje bacimo oko 11 kilograma odjeće po osobi i zagadimo trećinu svjetskih mora

Ekipa Poziva na teren je dovela sudskog vještaka za požare. Na prvu odmah detektira ključnu opasnost – smeće je odloženo uz potok. Stvar je alarmantna.

"Izgaranjem ovih bala u kojima se nalaze materijali oslobađaju se štetne tvari za dišni sustav ne samo čovjeka nego i životinjskog svijeta koji se nalazi okolo", kaže vještak Zvonko Rumenjak.

Branka Gnezić Horvat iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik ističe kako je mala vjerojatnost da se odloženo smeće zapali pet puta,.

"To smeće je zapaljeno iz vrlo konkretnih razloga", poručuje.

A velika je vjerojatnost s obzirom na postojeće zakone da trošak dijela sanacije snosi Zlatko s početka priče. Kada će i uz pomoć kojih alata institucije otkriti čije je smeće ovdje odloženo mještanima Resnika za sada je potpuni misterij.

Vezano uz ovaj slučaj ekipa Poziva je pitala i komunalno redarstvo Grada Zagreba. Kažu kako su postupali i o svemu obavijestili Državni inspektorat. Državni inspektorat je potvrdio da je postupanje u tijeku te da ništa za sada ne mogu komentirati.

Treba naći počinitelja

Prof. dr. sc. Aleksandra Anić Vučinić iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom rekla je da su prizori iz Resnika zapravo divlje odglagalište.

"Jedno je registirati tvrtku, a drugo je imati lokaciju za gospodarenje otpadom. Ono što sam skoro pa sigurna da je ovoj lokaciji teško bilo tko mogao izdati dozvolu, niti Ministarstvo niti Grad Zagreb. Ovdje je možda samo bilo sjedište tvrtke, a netko je nelegalno odložio otpad", rekla je Anić Vučinić dodajući kako je Hrvatska dio Europske unije te je protok ljudi, tvrtki i robe slobodan.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja opet pustila balone pune smeća - 1 prljavi napad FOTO Sjeverna Koreja poslala novih 600 balona punih smeća i fekalija susjedima

"Što se tiče otpada u posljednjih desetak godina ovakve su se situacije pojavljivale i diljem Europe, pogotovo u jugoistočnom dijelu . Odlagališta se moraju zatvarati. Mi smo 2006. imali 600 odlagališta, sada ih imamo još 76, a sve ih moramo zatvoriti. Moramo graditi centre za gospodarenje otpadom no centara imamo samo četiri i tu je nesrazmjer", objašnjava Anić Vučinić ističući kako se centri za gospodarenje otpadom ne grade zadovoljavajućom dinamikom.

Za stanovnike Resnika savjetuje da mogu pomoći Državnom inspektoratu podacima kako bi pronašli počinitelja.

"Ako se ne pronađu počinitelji, onda će oni morati snositi troškove", rekla je.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene