Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rijeci je početkom veljače za niskih temperatura i jake bure na gradskoj imovini nastala šteta koja se procjenjuje na 1,8 milijuna kuna, a većinom će se pokriti iz osiguranja, rečeno je danas na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela.


Najviše šteta prijavljeno je na športskim objektima i zgradama tehničke kulture te komunalne infrastrukture. Oštećeni su krovovi, popucale su zaleđene vodovodne cijevi, a oštećenja su popravljena ili se popravljaju.

Komunalnom poduzeću Vodovodu i kanalizaciji prijavljeno je oko 700 slučajeva oštećenja vodomjera, koji će se zamijeniti na trošak tog poduzeća.

Prijavljene su štete na 32 stambena i poslovna prostora u gradskom vlasništvu, koji su, kako je rečeno, pokriveni osiguranjem. U Rijeci je oštećeno više od 50 automobila i desetak autobusa javnog gradskog prijevoza, a srušeno je ili oštećeno gotovo 90 stabala na javnim površinama.

Vezani članci Poplave u Rijeci - 10 Oglasila se policija o muškarcu poginulom u bujici, vatrogasci imaju pune ruke posla: "Izvlačili smo ljude iz potopljenih objekata, micali vozila..." Poplave u Rijeci - 1 Tragedija u Rijeci: Muškarac poginuo u bujici, tijelo pronađeno ispod automobila. Oštećene zgrade, vozila zaglavljena u vodi - "Šteta je ogromna"

>> Čišćenje snijega s krova Sabora

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je da u procijenjenu svotu od 1,8 milijuna kuna nije uračunata šteta nastala na privatnim zgradama te da nisu bili ostvareni uvjeti za proglašenje elementarne nepogode.

Danas je imenovan tim za izradu projektne dokumentacije za Autobusni kolodvor 'Zapadna Žabica'. Agencija za javno-privatno partnerstvo odobrila je u lipnju 2011. taj projekt po modelu javno-privatnog partnerstva, a Gradsko vijeće prihvatilo je odluku o njegovoj provedbi. Procjenjuje se da bi prijedlog dokumentacije mogao biti gotov u proljeće, a nakon potvrde agencije raspisat će se natječaj za odabir privatnog partnera.

Prijedlog izmjene općih uvjeta o načinu naplate parkiranja na javnom parkiralištu, kojim će se osobama s invaliditetom ponovno omogućiti besplatno parkiranje automobila, poslan je Gradskom vijeću. Novim izmjenama promijenit će se odluka Gradskog vijeća, a osobama s invaliditetom koje imaju valjani znak pristupačnosti za određeno vozilo ponovno će se omogućiti da, osim na povlaštenu parkirnu kartu, ostvare pravo i na besplatno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom.

Po podatcima iz materijala s kolegija, na natječaj za davanje u zakup gradskih poslovnih prostora od 12. siječnja ove godine pristiglo je 27 prijava za 20 poslovnih prostora, a za 66 prostora nije bilo zanimanja te nije stigla nijedna ponuda. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju