Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuli peticiju

Upozorenje na devastaciju jednog od najelitnijih zagrebačkih naselja - "Spasimo Podsused od devastacije i izolacije"

Podsused (Fhoto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Podsused (Fhoto: Goran Stanzl/PIXSELL)
"Spasimo Podsused od devastacije i izolacije" naziv je konferencije za novinare održane u petak na Podsusedskom trgu gdje su sudionici upozorili na višedesetljetno zanemarivanje, zagađivanje i devastaciju Podsuseda, jednog od, ne tako davno, najelitnijih prigradskih naselja Zagreba.

O ključnim problemima Podsuseda govorila je nezavisna vijećnica Mjesnog odbora (MO) Podsused i članica udruge za zaštitu okoliša Eko-2000 Veseljka Klobučarić-Pirc, nezavisni vijećnik MO Podsused Leo Rostohar, stanovnica Podsuseda Maja Ivšić i stanovnica Gradske četvrti Podsused-Vrapče Štefica Rodić-Stupalo.

Pročitajte i ovo Velike gužve na istočnom ulazu u Zagreb - 3 Pripremite se na gužve VIDEO Započeli radovi na zagrebačkoj Branimirovoj ulici: Objavljeno gdje su obilaznice, jednu skupinu moli se za posebnu pozornost Zapadni kolodvor Izboden je U Zagrebu kod Zapadnog kolodvoda pronađeno tijelo: Policija uhitila osumnjičenog muškarca

Istaknuli su da su Podsusedčani "potpuno razočarani" odnosom Gradske uprave prema njihovom 'kvartu', a sada je to doseglo vrhunac zbog neslužbene informacije da će se za zbrinjavanje otpada Zagrebačke županije koristiti ogromni prostori napuštenih podsusedskih kamenoloma koji su u velikoj podsusedskoj šumi.

Ne želimo odlagalište otpada u svom kamenolomu, poručili su te istaknuli niz problema koji se desetljećima nisu rješavali iako u Podsusedu živi 7000 stanovnika koji uredno pune gradski proračun.

Podsusedčani su se požalili da u 21. stoljeću nemaju vode, kanalizacije, odvodnju i rasvjetu, nemaju ni kino, planinarski dom, društvene prostorije, a kvart im je zatrpan smećem. Sjever i jug Podsuseda su odsječeni, a Podsusedski trg zapravo je asfaltirani parking.

Umjesto lijepog i atraktivnog izgleda, najzapadniji gradski kvart, 'vrata Zagreba', svojim stanovnicima, putnicima i namjernicima na ulasku u grad "nudi gomile smeća, zapuštene ceste, prometne čepove i prometnu izolaciju, bez ijednog mjesta za odmor i uživanje u prirodi, u neposrednoj blizini Parka prirode Medvednica, upozorili su.

Zbog toga su odlučili pokrenuti peticiju "Spasimo Podsused!" kako bi spriječili da podsusedski kamenolomi postanu veliko odlagalište otpada.

U peticiji su istaknuli 16 zahtjeva među kojima su na prvom mjestu vodovod i kanalizacija do svake kuće, zatim odvodnja oborinskih voda te podvožnjak između Aleje Bologna i Samoborske ceste kako bi se povezao sjeverni i južni dio Podsuseda, koji su odsječeni željezničkom prugom. Traže i dječji vrtić u južnom dijelu Podsuseda, osnovnu školu jer je postojeća izgrađena 1957., sportsko-rekreacijski park u Pijavišću, uređenje Podsusedskog trga, svih cesta i postavljanje znakova i ulične rasvjete

Važnim smatraju uređenje podsusedskih izvora pitke vode i potoka Dolje, sanaciju cementare i uređenje napuštenog kamenoloma (Podsusedsko dolje) u prostor sportsko-rekreacijskog, zdravstvenog i turističkog sadržaja sa bazenima tople vode koja izvire u kamenolomu.

Traže i renoviranje i uređenje znamenitosti Podsuseda: starog grada Susedgrada, planinarskog doma i Ville Huetter koju žele izgraditi u kulturni centar za potrebe mladeži i građane svih uzrasta.

"Krajnje je vrijeme da se našim novcem riješe naši egzistencijalni problemi", poručili su stanovnici Podsuseda te podsjetili kako su zadnji građevinski radovi u Podsusedu izvedeni izgradnjom sportske dvorane Sutinska vrela - za Univerzijadu 1987. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene