Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na granici sa Slovenijom jutros se, prema podacima MUP-a od 8 sati, čekalo i 45 minuta, iako je u subotu u Bruxellesu dogovoreno da će se kolone smanjiti. HAK-ove kamere dva sata kasnije pokazuju da se gužva raščistila.


Nakon što je zbog dugih kolona na granici, premijer Andrej Plenković sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckereom dogovorio da se na graničnim prijelazima Hrvatske i Slovenije prijeđe na ciljane kontrole, kolona i dalje ima, ali se smanjuju.

Vezani članci Marko Balen - Upute za prelaz granice Gužve na granici: Tisuće turista dolaze u Hrvatsku, provjerili smo znaju li uvjete za ulazak u zemlju Gužve u smjeru mora na naplatnoj postaji Lučko (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Gust promet diljem Hrvatske: Doznajte koje biste rute danas trebali izbjegavati u širokom luku

Prema dojavi MUP-a o stanju na graničnim prijelazima, u 8 sati se na izlazu iz Hrvatske, na graničnom prijelazu Bregana čekalo oko 45 minuta. Nekoliko sati kasnije, kamere HAK-a pokazuju da kolona više nema i da dogovoreni sustav funkcionira.

U subotu je, naime, dogovoreno da će Europska Komisija, rekao je premijer Plenković, ''pomoći u provedbi novih pravila na način da će se sa sustavnih ići na ciljane kontrole, temeljem vodiča koji je izradila Komisija, kada granična policija uvidi da su čekanja na granicama dulja od 15 minuta.''

HAK upozorava da su s obzirom na povremene, sustavne granične kontrole i pojačan promet moguća čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH i Mađarskom. Najduže se čeka na graničnom prijelazu Bregana, a na ostalima oko 30 minuta.