Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Zbogom gužve na granici

Plenković, Cerar i Juncker se dogovorili: "Mislim da je sastanak bio izvrstan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je zajedno sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom postigao dogovor da se na graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole.

"Kolega Miro Cerar i ja smo održali sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Mislim da je bio izvrstan sastanak, predstavnici EK su dodatno pojasnili na koji način se može provoditi revidirani schengenski zakonik koji je, kao što znamo, uveo sustavne kontrole na granicama i vanjskim i schengenskim, a Hrvatska je članica EU koja se sprema za Schengen. Ono što smo danas dogovorili je da će nam Komisija pomoći u provedbi novih pravila na način da će se sa sustavnih ići na ciljane kontrole, temeljem vodiča koji je izradila Komisija, kada granična policija uvidi da su čekanja na granicama dulja od 15 minuta. Sada imamo vrlo jasno potvrđeno od strane EK, pravno utemeljen način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu s procjenom rizika lakše prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole. Ovakva situacija bi trebala olakšati, smanjiti gužve, omogućiti protok prometa na način koji je puno primjereniji i koji će nam dati pravno utemeljenu mogućnost da se izbjegnu velike gužve, a osobito u turističkoj sezoni", rekao je premijer Plenković.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

"Ozračje na sastanku je bilo vrlo konstruktivno, zahvaljujem kolegi Ceraru na razumijevanju. Ovo je zajednički napor za sigurnost za jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti i za suzbijanje prijetnji terorizmom, da ne naprave štetne posljedice za gospodarstvo i turizam, a u konačnici i na ukupno ozračje u odnosima. Mislim da smo današnjim sastankom uspjeli postaviti temelje da u suradnom okviru riješimo ovu situaciju na najbolji mogući način", rekao je Plenković te dodao kako primjena tog dogovora praktički može početi odmah.

"EK želimo pokazati da smo pouzdani čuvar granica EU. A to znači i na vanjskim granicama, ali i prema Sloveniji. Budući da još nismo članica Schengena - dnevna suradnja naših ministarstava unutarnjih poslova, policija i graničnih policija. I tu zaista zahvaljujem još jednom svim policajcima koji predano, angažirano rade kako bi se olakšala ova situacija. Sada smo razjasnili postojeći pravni okvir čija provedba omogućuje manje gužve na granicama, a to je ono što je najbitnije", rekao je hrvatski premijer.

Pitanje arbitraže, rekao je, danas nisu dotakli. No, dao je odgovor na pitanje kad će Hrvatska ući u Schengen.

"27. lipnja idemo u schengenski informacijski sustav. Dakle, hrvatska policija i sve naše službe imat će jednak pristup bazi podataka koji imaju članice koje su u Schengenu. To je jedan od koraka u procesu evaluacije pune pripreme za Schengen. Nakon toga će EK donijeti svoje izvješće u studenom. Ja očekujem da će dijalog koji imamo s predstavnicima Komisije biti dovoljno kvalitetan da će u onom trenutku kada se pređe iz tehničkih evaluacija u političko odlučivanje Hrvatska dati dovoljno konkretnih argumenata da provodimo kontrolu, prije svega vanjske granice. Ja u ovom trenutku ne vidim prepreke gdje bi Hrvatska trebala imati neki skriveni problem ili minirani teren koji u ovom trenutku nismo na radaru primijetili. Naprotiv, to sam danas otvorio i na sastanku Europske pučke stranke i objasnio problem i kako da to riješimo, oni su mi rekli "ako danas odlučimo da je Hrvatska dio Schengena problem je odmah riješen". Naravno da je to bilo plastično opisivanje situacije, ali idemo ka dobrom putu. A mi ćemo nastojati smanjiti rokove".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene