Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši zapovjednik srbijanske Službe državne sigurnosti Jovica Stanišić i zapovjednik postrojbe za posebne operacije Franko Simatović u prvim izjavama srbijanskim medijima istaknuli su zadovoljstvo odlukom suda.


Bivši zapovjednik srbijanske Službe državne sigurnosti Jovica Stanišić i zapovjednik postrojbe za posebne operacije Franko Simatović, koje je Haaški sud (ICTY) u četvrtak nepravomoćno oslobodio optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u prvim izjavama srbijanskim medijima istaknuli su zadovoljstvo odlukom suda.

“Večernje novosti“ navode telefonsku izjavu Jovice Stanišića da je “sretan i veoma umoran”, te da se osjećaj koji ima “jednostavnim riječima teško se može objasniti”. Odlukom sudskog vijeća zadovoljan je i Franko Simatović, koji je u izjavi za beogardski list “Kurir” zahvalio visokim državnim dužnosnicima na potpori tjekom suđenja.

Vezani članci Momčilo Krajišnik (Foto: AFP) Preminuo osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, bio je zaražen koronom Slika nije dostupna Brammertz će tražiti reviziju presude Stanišiću i Simatoviću, o Gotovini još nije odlučio

>> Simatović i Stanišić vratili se u Beograd, nije ih dočekao nitko iz državnog vrha

“Država je u posljednjih godinu dana posvetila izuzetnu pažnju našoj obrani”, rekao je Simatović za “Kurir”. Prema neslužbenim saznanjima “Večernjih novosti”, u roku od dva tjedna trebao bi biti organiziran sastanak Stanišićevih i Simatovićevih odvjetnika s predstavnicima haaškog tužiteljstva i dogovor o žalbi na presudu.

“Ukoliko se tužitelj bude žalio, onda su do drugostupanjske presude Stanišić i Simatović slobodni ljudi, ali bez prava da napuštaju Srbiju. Ukoliko se tužiteljstvo ne bude žalilo, onda su automatski pravomoćno slobodni. Kako sada stvari stoje, realnija je varijanta da neće biti žalbe tužitelja na presudu suca Alfonsa Orija”, nagađaju beogradske “Večernje novosti”.

Stanišić i Simatović doputovali u petak u Beograd vladinim zrakoplovom nakon što ih je ICTY u četvrtak oslobodio optužbi po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatsakoj i BiH od 1991. do 1995. godine. U pritvoru Haaškog suda proveli su nepunih 10 godina, koliko je protiv njih trajao prvostupanjski postupak. U beogradskoj zračnoj luci Stanišića i Simatovića nije dočekao nitko od državnih dužnosnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook