Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jovica Stanišić i Franko Simatović sletjeli su jutros u Beograd Vladinim zrakoplovom. Tamo ih nije dočekao nitko iz državnog vrha, a uspješno su izjegli novinarske ekipe izašavši kroz drugi izlaz.


Bivši zapovjednik srbijanske službe državne sigurnosti Jovica Stanišić i zapovjednik postrojbe za specijalne operacije Franko Simatović, koje je Haaški sud u četvrtak nepravomoćno oslobodio optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, doputovali u petak u Beograd, a u zračnoj luci, gdje ih nije dočekao nitko od državnih dužnosnika, izbjegli su novinare.

Vezani članci Ivana Petrović - 2 Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona" Jovica Stanišić i Franko Simatović Tužitelji MICT-a za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića traže doživotni zatvor, a obrana slobodu

Očekivalo se da će Stanišić i Simatović u zračnoj luci u Beogradu održati tiskovnu konferenciju, ali su, prema neslužbenim saznanjima, iskoristili drugi izlaz iz pristanišne zgrade.

>> Haški sud oslobodio Stanišića i Simatovića po svim točkama optužnice za zločine u RH i BiH

Stanišić i Simatović poletjeli su ujutro iz Roterdama zrakopolovom srbijanske vlade nakon što su u četvrtak pušteni iz pritvora Haaškog suda u kojem su proveli nepunih 10 godina, koliko je protiv njih trajao prvostupanjski postupak.

Sudsko vijeće ICTY-a zaključilo je da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmjeravanje, organiziranje, opremanje, uvježbavanje, naoružavanje i financiranje postrojbi državne sigurnosti Srbije koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportirale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook