Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladini poticaji

Stan od 1.000 eura po kvadratu teško naći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog novog zakona o poticaju prodaje stanova koji predlaže vlada, zbunio je kupce. Pokušali smo se staviti na njihovo mjesto i potražiti stanove za koje se od države može dobiti najviša posudba. Otkrili smo da nisu zbunjeni samo kupci. Još su zbunjeniji oni koji bi u ime vlade zakon trebali provoditi.

300 eura od države za kvadrat od približno 1.000 eura. Stan po tako povoljnoj cijeni u šumi neprodanih gotovo je nemoguće naći bez pomoći stručnjaka. No, ni za njih to nije lak zadatak. 'U Splitu je gotovo nemoguće pronaći stan po toj cijeni, u Dubrovniku također, ali recimo u manjim gradovima je moguće, Koprivnici, Varaždinu na primjer, Slavonskom Brodu', rekao je Domenico Devescovi iz Centra Nekretnina. Takvih stanova ima i u Osijeku, gdje se nadaju da će baš njihovi stanovi ući u vladin projekt poticanja stanogradnje. 'Cijene stanova se kreću od 1.145 eura do 1.190, ovisno o kvadraturi, tako da bi se mogu uklopiti', rekao je Šabić Krunoslav iz Tasman Nekretnina.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Ilustracija na dva tjedna Dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva, provjerite koliko ćete plaćati

>> PDV na kupnju stana je prosječno 16 posto

Kada je riječ o zagrebačkom području, stanovi po toj cijeni mogu se pronaći jedino u mjestima poput Sesveta. 'Ova mjera se odnosi na stanove koji su novosagrađeni, koji su u sustavu PDV-a, kako bi država došla do njega, kako bi se naplatila', kaže Ivana Vukoje iz DomExperta. No PVD, opravdava se država, kod poticanja prodaje stanova nije 23 posto nego u prosjeku 16 posto. PDV se ne plaća na zemljište i komunalno uređenje zemljišta.Taj postotak je promjenjiva veličina i ovisi prvenstveno o cijeni građevinskog zemljišta, a manje i o cijeni komunalnog i vodnog doprinosa na koji se također ne plaća PDV.

To bi značilo da se najveći poticaj, 300 eura, može dobiti za kupnju kvadrata koji stoji manje od 1.160 eura. Posudba od države u očima građana ne izgleda kao dobitak, pa se mnogi nadaju dodatnim mjerama. 'Smanjivanje kamatnih stopa bi imalo najbolje djelovalo na optimizam i povjerenje kupaca i olakšavanje financijskog tereta kod prodaje stana', rekao je Danijel Babić iz Profectusa. Puno je još otvorenih pitanja. Koje će tvrtke dobiti priliku sudjelovati u programu posudbe ne zna još ni Agencija za posredovanje nekretninama koja zajmove treba odobriti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene