Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inicijatori slovenskog referenduma o ulasku Hrvatske u NATO objavili su u ponedjeljak da neće odustati od svoje akcije, a od Pahorove vlade traže da Hrvatskoj u roku od deset dana uputi zahtjev da o uklanjanju graničnih prijelaza, odnosno 'privremenih kontrolnih točaka', Plovanija i Sveti Martin na Muri, jer se one u parlamentarnoj deklaraciji iz prošlog tjedna navode kao slovenski teritorij, prenijeli su slovenski mediji.


'Nakon izjave slovenskog parlamenta nitko nema pravo pregovarati ili prepustiti arbitraži teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem, cjelovitost Piranskog zaljeva, zaseoke na lijevoj obali rijeke Dragonje i teritorij na lijevoj obali Mure kod Hotize. Zahtijevamo da u roku deset dana slovenska vlada od hrvatskih organa zatraži uklanjanje hrvatskih kontrolnih točaka sa slovenskog teritorija. Hrvatska vlada na to bi morala odgovoriti u roku pet dana. Slovenska vlada treba odmah početi s aktivnostima i postupcima koji će imati cilj ostvariti zaštitu suverenosti slovenskih teritorija prema stanju na dan 25. lipnja 1991. godine, a sada se nalaze pod hrvatskom okupacijom', navodi Stranke slovenskog naroda (SSN) iz Maribora u svojoj izjavi koju je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi ulaze u narančastu zonu: "Približavamo se točki kad će epidemija biti zaustavljena"

>> Hrvatima put u NATO blokira Hrvat

Manja mariborska izvanparlamentarna stranka, dobrim dijelom sastavljena od članova tamošnje navijačke nogometne skupine 'Viole', u izjavi također navodi da su spremni ići do kraja i u predviđenom roku sakupiti potrebnih 40.000 potpisa za referendum o hrvatskom članstvu u EU-u. Oni kritiziraju i izjave predsjednika države Danila Tuerka koji je referendum nazvao nepotrebnim i nekorisnim, te pozvao građane da 'dobro promisle' hoće li mariborskoj stranci dati svoje potpise.

'Predsjednika Tuerka i sve ostale političke aktere pozivamo da prestanu pozivati građane na odustajanje od njihova ustavnog prava u vezi s referendumom', navodi se u izjavi Stranke slovenskog naroda.