Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ispituju krv, traže otiske

Srednjoškolci uče kako biti CSI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potaknuta serijama o znanstvenicima koji se bore protiv zločina zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimira Preloga ove je godine uvela izbornu nastavu forenzike, jedinstvenu u Hrvatskoj.

Mladi kemijski tehničari u rukavicama i zaštitnim naočalama pronalaze otiske, ispituju krv i otkrivaju tragove zločina. Baš zahvaljujući američkim serijama odaziv je odličan, a učenici su oduševljeni novim predmetom. Danas su izuzeli tragove crnog baruta s površine kože na šaci. To su odradili tako da su koristiti silikonski odljev. Ovo je samo jedna od vježbi srednjoškolskog CSI-ja mladih forenzičara zagrebačke prirodoslovne škole. Kao u TV serijama, otkrivanje tragova baruta, ispitivanje krvi, pronalaženje otisaka prstiju za njih je mačji kašalj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umro prirodnom smrću Užas u Prelogu: Policija u napuštenoj kući pronašla tijelo muškarca, bio je mrtav mjesecima Slika nije dostupna Drama u Prelogu Došao u knjižnicu pa napravio scenu: Muškarac vrijeđao i gurao djelatnicu koja mu je rekla da stavi masku, a policija kod njega našla - sablju

'Imali smo uzorak krvi, tu krv smo prenijeli na neku drugu površinu i onda smo pomoću reagensa dokazivali je li to krv ili je to neka druga mrlja crvena. Da je to bilo nešto drugo, a ne krv onda ne bi dobili ove boje nego ne bi bilo nikakve reakcije. Ako je zločinac bio neoprezan i ostavio otiske ekipa mu u minuti ulazi u trag', ispričao je učenik Borna.

'Tu je magnetski prah, imamo magnetsku četkicu koja se umoči unutra navuče prah i onda se po papiru otkrije namaže se malo', objasnila je učenica Maja. Školarci su oduševljeni, proučavaju metode kojima su svi zločini rješivi. Većini je učenika ovo samo zabavan izborni predmet u kojem mogu testirati svoje znanje kemije, no tko zna - možda će neki od njih raditi kao pravi forenzičari.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene