Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Središnja proslava Dana pomoraca i blagdana Sv. Nikole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnja svečanost proslave Dana pomoraca i brodara i blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, na kojoj su zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama u području pomorstva i riječne plovidbe dodijeljena priznanja Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, održana je danas u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Priznanja je predao državni tajnik za more Branko Bačić, koji je uoči svečanosti položio vijenac u more kod riječkog lukobrana, u znak sjećanja na sve poginule hrvatske pomorce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I Krampus ga pratio Sveti Nikola prošetao hrvatskim gradovima Slika nije dostupna Pokloni za djecu VIDEO: Došao nam je Sveti Nikola!

Priznanje za doprinos razvitku pomorskog i riječnog gospodarstva dobile su tvrtke Adriatic Croatia International Club d.d. (ACI) iz Opatije i Dunavski Lloyd d.o.o. iz Siska, za ostvarenje pozitivnih rezultata u 2007.

Priznanje za unaprjeđenje sigurnosti plovidbe i zaštitu pomorskog okoliša i riječnog slijeva dobili su splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo za zaštitu podmorja i uklanjanje invazivnih algi Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa, te Centar za razvoj unutarnje plovidbe za uvođenje Riječnih informacijskih usluga u sklopu projekta CRORIS .

Dubrovačka Lučka kapetanija dobila je priznanje za traganje i
spašavanje na moru i unaprjeđenje službe, odnosno za evakuaciju turista brodovima iz Cavtata i Župe Dubrovačke u Dubrovnik tijekom požara u kolovozu ove godine.

Priznanje za traganje i spašavanje na moru i unaprjeđenje službe dobili su još djelatnik murterske ispostave šibenske Lučke kapetanije Branko Rameša za požrtvovnost u akcijama u šibenskom arhipelagu, i kapetan Zvonimir Oštrić, koji je u ožujku prošle godine spasio 9 brodolomaca iz olujnog mora u istočnom Mediteranu.

Za dugogodišnji rad u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, priznanja je dobilo desetero djelatnika lučkih kapetanija i ispostava, koji su tijekom ove godine umirovljeni.

Bačić je na svečanosti istaknuo da su prioriteti u pomorskom
gospodarstvu za sljedeću godinu donošenje izmjena ili novog zakona o pomorskom dobru, osnivanje pomorskog klastera, poticanje međuobalne plovidbe i uključivanje hrvatskog pomorstva u pomorstvo Europske unije.

Vlada je partner pomorskog gospodarstva, kazao je Bačić, te je, govoreći o socijalnoj reformi u pomorstvu, podsjetio da će od siječnja 2008. svi hrvatski pomorci, koji plove na stranim brodovima, njih oko 26.000, biti uključeni u hrvatski mirovinski i zdravstveni sustav, u kojemu je već oko 5.000 pomoraca na domaćim brodovima.

Bačić je istaknuo da je ove godine nastavljeno stipendiranje učenika i studenata za pomoračka zvanja te je najavio da će do kraja godine biti potpisan ugovor o izgradnji školskog broda za potrebe škola i fakulteta.

Podsjetio je na brojne poticaje za izgradnju domaće flote i ulaganja u razvoj pomorskog prometa. Među ostalim naveo je da je za održavanje linijskog putničkog prometa u 2007. iz proračuna utrošen oko 371 milijun kuna te da je u obnovu hrvatske lučke infrastrukture u prošle 4 godine uloženo ukupno oko 600 milijuna eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene