Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema više neutralnih

Sabor usvaja deklaraciju o Ukrajini: "Tko je protiv osude ruske agresije ostaje u blatu. Srbija mora odlučiti"

U Saboru se raspravlja o Deklaraciji o Ukrajini. Nju je u četvrtak jednoglasno usvojio saborski Odbor za vanjsku politiku, odmah nakon ruske invazije.

Deklaracija osuđuje ruski napad na Ukrajinu i daje punu potporu kijevskim vlastima. Inače, u četvrtak su sve parlamentarne stranke bile jedinstvene u potpori Ukrajini i osudi ruske invazije. 

U Hrvatskom saboru je reporterka Barbara Štrbac a Dnevnik Nove TV. razgovarala s Androm Krstulovićem Oparom, član Odbora za vanjsku politiku (HDZ).

"Deklaracija je najoštrije osudila ničim izazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu i ukrajinski narod. Vjerujem da će ona biti jednoglasno usvojena", rekao je.

Unatoč skepticima - ova je invazija ujedinila i Hrvatski sabor, od vladajućih do oporbe. "Naša deklaracija na terenu u Ukrajini neće ništa promijeniti, ali je bitno da imamo jedinstvo i da smo poslali snažnu poruku. Nije ista stvar u zemljama u okruženju", dodao je.

Naveo je da se Srbija mora odlučiti na čiju će stranu. "Nema više neutralnih zemalja. Oni koji su protiv osude ruske agresije znači da ostaju u blatu agresivne, netransparentne i neeuropske politike. Srbija mora pokazati je li za europski i demokratski put ili ostaje na mjestu mraka koje je Putin uspio na najgori mogući način afirmirati", komentirao je.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo - 1 Idu prema poljskoj granici VIDEO Reporter Ivan Čorkalo u nepreglednoj koloni na autocesti: "Pravi egzodus. Ovo se iz ratne pretvara u humanitarnu krizu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštre sankcije Rusiji Andrej Plenković u Bruxellesu upozorio na jugoistok Europe, ogorčen zbog rata u Ukrajini: "Katastrofalno..."

Napad Rusije na Ukrajinu može imati za posljedice i nestabilnost na Balkanu. "U Srbiji, BiH i Crnoj Gori može izazvati reperkusije. Putin je u nekoliko navrata spomenuo i agresiju NATO-a na Srbiju, ali i naše zemlje. On ima agendu koja je potpuno jasna - rušenje međunarodnog poretka kakvog smo naučili i sasvim sigurno je zbog toga da se Srbija odredi i stane na pravu stranu - stranu europske politike", zaključio je Krstulović Opara.

Sve informacije o ratu u Ukrajini pročitajte >>OVDJE.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene