Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija i BiH zadovoljne su odlukom Zagreba da odustane od povećanja pristojbi na uvozno voće i povrće iz susjednih zemalja, ocijenivši da se radi o pobjedi "dijaloga i kompromisa" i koraku prema smirivanju "napetosti u regiji".


''Nadam se da će ovo biti posljednja necarinska barijera'', rekao je u srijedu srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić, pozdravljajući odluku Hrvatske da vrati stari iznos pristojbe za kontrolu uvoznog voća i povrća.

Vezani članci Slika nije dostupna Tolušić vraća cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća na 90 kuna Slika nije dostupna Poljoprivrednici: Tolušić je kriv za trgovinski rat, posao je odradio fušerski

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede odustalo je od povećanja pristojbi za inspekcijski nadzor voća i povrća iz država nečlanica EU-a s 90 na 2000 kuna, nakon prosvjeda i protumjera susjednih zemalja, uključujući Srbiju.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede odustalo je od povećanja pristojbi za inspekcijski nadzor voća i povrća iz nečlanica EU-a s 90 na 2000 kuna, nakon prosvjeda i protumjera susjednih zemalja, uključujući Srbiju i BiH.Sporne mjere Zagreb je uveo u srpnju, a Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija zatražile su početkom kolovoza da se 22 puta povećane naknade hitno povuku i zaprijetile protumjerama.

"Čuo sam se ministrom Tomislavom Tolušićem koji me obavijestio da će Hrvatrska vratiti pravilnik na staro rješenje...To je za nas zadovoljavajuće rješenje, ali nema mjesta trijumfalizmu, ni da netko proglašava pobjedu ili poraz", rekao je Ljajić.

Odluka Zagreba "u interesu je naših ekonomija i gospodarstava, ali i dobrosusjedskih odnosa", dodao je.

Ljajić je rekao da srbijanski gospodarstvenici kojima su naplaćene veće pristojbe mogu pokušati tražiti povrat novca od Hrvatske.

"Nadam se da će ovo biti posljednja vancarinska barijera", rekao je srbijanski ministar trgovine.

Informacija iz Zagreba o promjeni pravilnika postala je udarnom viješću u beogradskim medijima.

"Zagreb popustio", "Kraj trgovinskog rata: Hrvatska vratila pristojbe na staro", "Carinski rat gotov, Hrvati popustili", "Hrvatska vratila pristojbe s 270 na 12,6 eura", "Pobjeda regiona - Hrvatska vratila stare pristojbe", neki su od naslova pod kojima beogradski mediji prenose vijest da je Zagreb promijenio pravilnik čije su odredbe izazvale velike prijepore u regiji.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim uvodi pojačani fitosanitarni nadzor na uvoz voća i povrća iz nečlanica EU-a i povećava naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna.

Ministri trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije zatražili su u ponedjeljak u Sarajevu da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane naknade na uvoz voća i povrća ili će te zemlje uvesti uzvratne mjere Hrvatskoj.

Beogradska agencija Beta javila je u međuvremenu iz Bruxellesa kako je Europska komisija razmatralala mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Europske unije i zemalja zapadnog Balkana koji bi se mogli primijeniti u slučaju da se njihov trgovinski spor s Hrvatskom ne bude mogao riješiti pregovorima.

Šarović: Pobijedili su strpljenje i dijalog

"Hrvatska će od sutra povući ili ako to bolje zvuči izmijeniti svoj pravilnik o fitosanitarnom nadzoru odnosno cjenovnik", izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. To je "najbolja opcija" za sve, dodao je.

On smatra kako je pobijedilo strpljenje i dijalog i najavio nove sastanke idućih tjedana na kojima će resorni ministri razgovarati i o drugim pitanjima regionalne trgovinske suradnje.

Vanjskotrgovinska komora BiH također je pozdravila odluku Zagreba. "To su bile nepotrebne zapreke regionalnoj trgovini a njihovim eliminiranjem spriječena je dalja šteta po izvoznike ali i poljoprivredne proizvođače", priopćila je komora.

Odluka Zagreba prodonosi smirivanju napetosti u regiji

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da je odluka hrvatskih vlasti "u ekonomskom smislu jedino ispravna, jer su povećanjem cijena i jednostranim odlukama štetu trpjele sve zemlje regije" i da će "vraćanje cijena na staru razinu pridonijeti relaksiranju odnosa među regionalnim državama".

"Suradnja u svim područjima važna je za stabilnost, a poglavito za unapređenje ekonomskog rasta", naglasila je Brnabić i apelirala da se "sve strane ubuduće suzdrže od jednostranih poteza, bez konzultacija i dogovora sa susjedima".

"Proteklih dana potvrdili smo da se svi problemi i otvorena pitanja mogu riješiti dijalogom, na čemu Srbija uvijek inzistira, a posebno kada je riječ o suradnji sa susjedima", rekla je srbijanska premijerka u priopćenju.

Srbijanski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da će Srbija uvijek iskoristiti međunarodno dopuštena sredstva "svaki put kad neko dovede u pitanje izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda".

"Trgovina u regiji je vrlo značajna i nitko se ne smije igrati ovakvim stvarima, kao Hrvatska prethodnih dana", poručio je Nedimović. (Hina)