Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odgovor Srbije na hrvatske argumente na srbijansku protutužbu za genocid je gotov.


Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) Srbija će do 4. studenoga predati dopunjenu protutužbu protiv Hrvatske za genocid, pišu u subotu beogradske 'Večernje novosti', pozivajući se na neimenovani izvor u srbijanskoj vladi.

Odgovor Srbije na hrvatske argumente na srbijansku protutužbu za genocid je gotov, materijal se trenutno tiska i bit će predan ICJ-u 4. studenog - posljednjeg dana predviđenog roka za odgovor, doznaje taj dnevni list u srbijanskoj vladi.

Srbijanski podnesak bit će podijeljen u nekoliko tomova i najvjerojatnije će imati više od tisuću stranica, nakon čega će ICJ Zagrebu dati dodatno vreme da prouči novu argumentaciju te eventualno odgovori, a zatim će zakazati ročište, navodi list.

Srbija, doznaje list, u rukama ima nekoliko argumenata zbog kojih vjeruje da ima dobre izglede u procesu pred ICJ-om. Jedan od najjačih je, kako se ističe, nepravomoćna presuda Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine tijekom akcije 'Oluje'.

Srbijanski pravni tim je, dodaje se, na popisima stradalih osoba koje je uputio Zagreb našao više od 300 propusta, dok je Hrvatska imala samo desetak primjedbi na srbijanske popise žrtava.

Vezani članci Ilustracija Počeo popis stanovništva u Srbiji: "Naše je pravo izjasniti se Hrvatima..." Prosvjed nakon intervjua s Igorom Miloševićem Ponovno uhićen serijski silovatelj: Nakon skandaloznog intervjua prijavu protiv njega podnijele novinarke

'Sada je na potezu Hrvatska'

List također prenosi izjavu državnog tajnika srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodana Homena da je Srbija i dalje spremna sva pitanja sa susjedima rješava kroz dijalog te 'da je sada na potezu Hrvatska'.

Unatoč tomu što 4. studenoga ističe rok za srbijanski odgovor na hrvatski odgovor dostavljen ICJ-u u prosincu 2010. na srpsku protutužbu, proteklih dana nisu se mogle čuti nikakve izjave ili najave srbijanskih dužnosnika tim povodom, što se, po mišljenju pojedinih analitičara, može smatrati djelom srbijanske strategije u ovom procesu.

Pravni zastupnici Srbije 4. siječnja 2010. podnijeli su ICJ-u tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u srpnju 1999., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju