Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija je opet pojačala medijsku i pravnu kampanju tražeći od Hrvatske povrat 319 objekata svojih građana i poduzeća na atraktivnim lokacijama na Jadranu, optužujući našu zemlju da namjerno odugovlači s povratom imovine.


Iako je još prije osam godina Hrvatska sa Srbijom potpisala Sporazum o sukcesiji, prijepori oko hrvatske imovine u Srbiji i srbijanske imovine u Hrvatskoj i dalje se nastavljaju, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Boris Miletić Nove reakcije na jezivi transparent: "Sramota koju gledamo je logičan slijed kukavičke i opasne politike toleriranja nasilja i dodvoravanja radikalima" Rodilje morale izaći iz Petrove nakon potresa Srpski novinar očitao lekciju onima koji se naslađuju s nesrećom Zagrepčana: "Ne mrzite druge. Za svu našu djecu"

Srbija je iznova pritisnula "gas do daske", pa je ovih dana u dnevniku "Glas javnosti" zamjenik direktora Republičke direkcije za imovinu Srbije Srboljub Panić izjavio da Srbija traži povrat sve imovine svojih poduzeća i građana u Hrvatskoj. 

Pritom je ustvrdio da Hrvatska namjerno odugovlači s povratom, jer je njezina imovina u Srbiji najmanje tri puta manje vrijedna nego imovina Srbije u Hrvatskoj. 

Radi se o čak 319 objekata, na atraktivnim lokacijama duž jadranske obale. 

Grube procjene, s obzirom na vrtoglavi rast cijena nekretnina u našem priobalju, govore da je riječ o objektima i zemljištu koje vrijedi oko 5 milijardi kuna.

Stoga ne čudi jačanje medijske i pravne ofenzive srbijanske strane u nastojanju da dođe do što većeg dijela toga kolača. To više što je većina srbijanskih poduzeća koja polažu vlasničko pravo na svoja nekadašnja odmarališta danas u privatnom vlasništvu, pa bi se "izborena" imovina pretvorila u debele snopove eura u džepu ili osnovicu za pokretanje turističkog biznisa u Hrvatskoj.