Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez u prometu

Spremite se za zimske uvjete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gorski kotar i Lika su pod snijegom, a loše vrijeme očekuje se i sutra. Svim vozačima zato savjet - ostalo je još jako malo vremena da se spremite za snijeg i poledicu. Zimske gume - obavezne!

Najavljene sniježne pahulje stvorile su veliku gužvu u vulkanizerskim radionicama. Najtraženija roba, zimske gume. 'Karakteristike zimske gume su da ona na svojoj gaznoj površini ima lamele koje omogućuju bolje prihvaćanje podloge', kaže Mario Mahnet, voditelj jednog zagrebačkog servisa.

Pročitajte i ovo Snijeg poharao Pakistan Razorni učinci VIDEO Poharala ih snježna oluja, među poginulima 22 djece: Uništene kuće, naselja bez struje Snijeg u Kaliforniji - 1 Ekstremno vrijeme VIDEO/FOTO Mećava paralizirala dio SAD-a: Deseci tisuća ostali bez struje, građani upozoreni na opasnost od lavina

Naime, osnovna namjena zimskih guma je ta da su prilagođene za temperature niže od sedam stupnjeva. Vožnja zimi teška je i puna izazova za vozače. Učestale promjene uvjeta na prometnicama iziskuju stalnu prilagodbu, odgovarajuću zimsku opremu i ono najvažnije, smireniju vožnju. 'Treba izbjegavati nagla kočenja i nagle reakcije na volanu. To sve dovodi do zanošenja automobila, gubitka kontrole i puno se lakše izvrtiti na cesti', kaže Dražen Čurić, profesionalni rally vozač.

Posebno je opasno na vijaduktima i mostovima, te gorskim prijevojima koji su često u odnosu na ostatak prometnice zaleđeni. Na tim je dijelovima potreban dodatan oprez. 'Obavezno treba prilagoditi brzinu i samim tim, normalna vozačeva brzina je dodatni oprez', savjetuje Čurić.

Oprezan treba biti i zbog visokih policijskih kazni. 'Vozila koja prometuju za vrijeme zimskih uvjeta, a nemaju zimsku opremu za njih je propisana novčana kazna u iznosu od 700 kuna', upozorava Josip Mataija iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa. Kvalitetne gume nezamjenjive su u ekstremnim zimskim uvjetima. No, ono najvažnije je otpustiti papučicu gasa jer posljedice neprilagođene brzine, unatoč zimskim gumama, mogu biti kobne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene