Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Tuerk tvrdi da uz posredovanje

Spor s Hrvatskom tehnički rješiv za nekoliko mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz pomoć Europske komisije i njezinog posredovanja u slovensko-hrvatskom graničnom sporu to bi se pitanje 'tehnički moglo riješiti u nekoliko mjeseci', ocijenio je u utorak slovenski predsjednik Danilo Tuerk za arapsku televiziju Al Jazeera.

Razgovor je inače bio posvećen Tuerkovim očekivanjima od skorašnjeg susreta čelnika zemalja skupine G-20 i prevladavanju globalne krize, a govorio je i o ekonomskoj tranziciji svoje zemlje i o ekonomskim teškoćama koje su zahvatile EU i eurozonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tuerk želi Hrvatsku u EU 'Ozbiljno shvaćamo Rehnovu inicijativu' Slika nije dostupna Na strani Hrvatske Swoboda predložio EK da se posredništvo temelji na međunarodnom pravu

>> Tuerk: Još se mnogo mora učiniti da bi se odnosi Hrvatske i Slovenije popravili

Upitan od strane britanskog novinara Davida Frosta u okviru razgovora preko video linka iz Ljubljane o graničnom sporu s Hrvatskom vezanom za granicu na moru i hoće li zbog toga Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u EU, Tuerk je odgovorio da je upravo sada aktualan prijedlog Europske komisije koji bi do rješenja spora i deblokade 'tehnički' mogao dovesti 'u roku nekoliko mjeseci'.

'To je dobra ponuda i ako je Hrvatska ozbiljno shvati i prihvati, to bi moglo riješiti problem', kazao je slovenski predsjednik o 'medijaciji' Europske komisije. Na pitanje vidi li Hrvatsku dakle 'za 12 mjeseci' u Europskoj uniji, Tuerk je rekao da će Hrvatska prije ulaska u EU trebati riješiti i ostala otvorena pitanja, poput suradnje s Haškim sudom i pitanja svog pravosuđa, ali da Slovenija 'želi ulazak Hrvatske u EU'. Dodao je da Slovenija želi i očekuje i ulazak drugih država 'jugoistočne Europe' u EU, nabrojivši pri tom Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene