Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je za austrijski list Kurier kako očekuje rješenje graničnog spora s Hrvatskom. Posrednička inicijativa Europske komisije i napori povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna otvorit će put do rješenja, tvrdi Tuerk u razgovoru za Kurier.


'Vrlo ozbiljno shvaćamo tu inicijativu', izjavio je Tuerk osvrćući se na posredničke napore Europske komisije.'Podastrli smo nekoliko prijedloga izmjena prijedloga komisije. Nadam se da će biti moguće na temelju toga brzo napredovati', dodao je.

Slovenija, tvrdi Tuerk, 'ni u kom slučaju' ne namjerava zaustaviti hrvatski pristupni proces. 'Nadamo se da će Hrvatska ispuniti pristupne kriterije. Hrvatska će u dogledno vrijeme biti članica EU', zaključio je slovenski predsjednik. Izjavio je kako ne želi nagađati o pristupnim šansama balkanskih zemalja poput Srbije, rekavši samo kako je riječ o procesu koji će ići korak po korak.

Vezani članci Gužve na cestama, ilustracija Susjede zatekla odluka da se veliki dio Hrvatske prebaci u "narančastu" zonu: "Bilo je naporno i graničnoj policiji koja se susretala s nezadovoljnim turistima u povratku" Ovrha, ilustracija Prijeti vam ovrha i blokada? Provjerili smo kako otvoriti zaštićeni račun bez trčanja u FINA-u i koja primanja vam ne smiju biti ovršena

Tuerk se sastao s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom u blizini Ljubelja, a dvojica su predsjednika i na slovenskoj i na austrijskoj strani granice položila vijence za žrtve koncentracijskog logora Mauthausena, koje su za vrijeme Drugoga svjetskog rata ondje bile prisiljene kopati tunel.

(Hina)