Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže sponzore

Hrvatski računalni genijalci došli do finala, ali NEMAJU za put u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su izvrsnim rezultatima ponovno izborili plasman na finale Američke računalne lige ACSL (American Computer Science League) poznato i kao 'All-Star Contest', varaždinski se računalni genijalci trenutno 'bore s financijama'. Sponzori, podržite hrvatsku pamet!

Deset učenika iz dva tima, Intermediate 5:Petra Jambriško, Filip Kliček, Nikola Šalgaj, Matija Križanec i Luka Šopar, te tima Senior 5:Kaja Pavlinić, Frano Mihaljević, Filip Hleb, Robert Milijaš i Bruno Horvat, Prve gimnazije Varaždin i polaznika Centra izvrsnosti iz informatike i ove godine su osvojili plasman na finale ACSL natjecanja, koje je poznato i pod nazivom 'All-Star Contest'.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Crni dan u Varaždinu Beba ozlijeđena u nesreći, a u drugom sudaru ozlijeđen dječak (12) Ilustracija konzumirali amfetamin Skandal u školi: Učenici se drogirali na nastavi, u školu upala policija i privela trojicu

133.791,32 kune velika prepreka do američkog natjecanja - sponzori podržite hrvatske genijalce!

Natjecanje, u kojem sudjeluju najbolji mladi informatičari svijeta, održat će se u srednjoj školi Enloe High, Raleigh, u američkoj državi Sjeverna Karolina, od 23. do 27. svibnja, a na finalno natjecanje pozvani su i timovi iz V. i XV. zagrebačke gimnazije .No, osim izvrsnih rezultata, s kojima nemaju nikakvih problema, varaždinski se srednjoškolci i njihovi profesori trenutno 'bore s financijama'. Naime, put je dalek, njih je puno i troškovi odlaska učenika i dva voditelja na natjecanje u Ameriku su oko 133.791,32 kn.

'Kako su sredstva za sudjelovanje na finalu velika, samo su nam troškovi puta 2.000 dolara ili oko 12 tisuća kuna, te postoji vrlo mala mogućnost da učenici stvarno i odu na to natjecanje, te tako još jednom doprinesu ugledu škole, Grada, Županije i Republike Hrvatske, ipak smo zbog njih obvezni barem pokušati. Stoga i ovim putem pozivamo sve potencijalne sponzore da nam u tome pomognu',rekla je u telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Hrvatske računalne genijalce već sad na ljetnu praksu zovu Google i Facebook

Učenici, koji su članovi timova, osvajaju najviša mjesta na županijskim i državnim natjecanjima, ne samo iz informatike već i iz drugih predmeta. Stoga je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin odlučila poslati poruku javnosti i potaknuti sponzore da podrže znanje, jer se 'znanjem može puno toga postići, dokaz tome su i ponude, koje učenici dobivaju od renomiranih tvrtki kao što su Google i Facebook za ljetnu praksu ili po završetku studija, posao. Neki od njih već su i zaposleni u navedenim tvrtkama', rekla nam je ravnateljica Banić.

Ravnateljica Banić: 'Naši su učenici skromni, nadaju se odlasku na finale, ali nismo sigurni hoćemo li skupiti novce na vrijeme'

'Zamolbu smo slali svim potencijalnim sponzorima, njih 90-ak diljem Varaždinske županije, ali i Hrvatske i u njoj se navodi kakvo je to natjecanje, te koji učenici su pozvani. Znamo kakva je situacija, ali jednostavno, moramo pokušati barem skupiti novce, kako bismo učenicima pokazali da smo se potrudili. Oni su izuzetno skromni, nadaju se da ćemo uspjeti, ali znaju kakve su šanse da na natjecanje i odu', otkrila nam je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin. 

Molbe za financijskom potporom su poslane i Ministarstvu obrazovanja i Gradu varaždinu, a odluku o pomoći za sada su poslali Varaždinska županija, Grada Lepoglave i Općina Vinica, iz kojih dolaze neki od učenika, koji su članovi ova dva tima, ispričala je za Dnevnik.hr. ravnateljica Banić.

>>Doznajte kako se mladi hrvatski genijalci pripremaju za svjetsko natjecanje informatičara

Od 12 sponzora prikupljeno je oko 40 tisuća kuna, pa svi koji ste u mogućnosti financijski poduprijeti desetero računalnih genijalaca sredstva možete uplatiti na žiro-račun Prve gimnazije Varaždin: 2489004-1120003112, VABA Banka, sa naznakom 'za ACSL natjecanje'.

OIB škole je 41524139511. Također, u slučaju pravnih osoba, postoji mogućnost potpisivanja sponzorskog ugovora u kojem se Prva gimnazija Varaždin obvezuje na promociju sponzora. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene