Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Avberšek je ustvrdila kako bi prepuštanje kuhinje i čišćenja u bolnicama privatnim tvrtkama izravno ugrozilo zdravlje pacijenata.


U povodu najave izdvajanja uslužnih djelatnosti iz javnog i državnog sektora, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Spomenka Avberšek poručila je danas privatnim tvrtkama da "maknu šape sa sustava zdravstva i ne igraju se sudbinom pacijenata".

Vezani članci Liječnici, ilustracija Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju? "Očekujemo brze i precizne upute" Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu

Predsjednica sindikata koji, uz ostale zdravstvene djelatnike, okuplja bolničke kuhare i čistačice, ustvrdila je kako bi prepuštanje kuhinje i čišćenja u bolnicama privatnim tvrtkama izravno ugrozilo zdravlje pacijenata jer privatnici ne razumiju specifičnosti zdravstvenog sustava, a jedini im je cilj profit.

Ovako Vlada planira uštedjeti u zdravstvu!

"Oni vide zlatnu koku u sustavu zdravstva, a ne vode računa o pacijentu. Planiraju zaraditi velik novac na lak način. Ali mi im to nećemo dopustiti i svaki ćemo se put dići na noge", rekla je Avberšek na konferenciji za novinare sazvanoj nakon najave HUP-ove Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti da su spremni uključiti se u outsourcing u javnom i državnom sektoru.

Članice HUP-ove Koordinacije spremne su preuzeti oko 30.000 zaposlenih s njihovim radnim pravima, donijeti uštede, podići kvalitetu usluga te investirati 100 milijuna kuna, rečeno je novinarima u HUP-u.

'Gdje je tu čovjek'

Ako HUP preuzme bolničku kuhinju i čišćenje, to će biti katastrofa. Ne mogu privatnici, kojima je jedini cilj profit, imati prednost u odnosu na pacijente. Dosta je kaosa u zdravstvu, poručila je Avberšek te upitala "gdje je tu čovjek" i zašto se resorni ministar napokon ne očituje.

"Neka ministar zdravlja Rajko Ostojić konačno jasno kaže hoće li se uslužne djelatnosti izdvajati u zdravstvu. Neka se prestane 'praviti Englez' i skrivati se iza potpredsjednika Vlade Branka Grčića i ministra rada Miranda Mrsića. Na ovo je on trebao reagirati, jer nije on ministar samo jedne skupine radnika u zdravstvu", ističe predsjednica SSZSSH-a.

'Najave o uštedama su obične laži'

Avberšek sumnja da bi privatnici željeli preuzeti cijeli sustav nabave u zdravstvu, a najave Ines Vodanović, predsjednice HUP-ove Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti, o 30-postotnim uštedama u sustavu nazvala je "običnim lažima".

Avberšek: Babić je sindikalna sramota!

U HUP-ovoj Koordinaciji zatečeni su sindikalnim prozivkama jer, kažu, oni su samo iznijeli svoju ponudu, a na Vladi je da odluči gdje će se i koliko izdvajati uslužne djelatnosti iz javnog i državnog sektora.

"Što će ići u outsourcing to odlučuje Vlada. Mi smo se samo predstavili i rekli da možemo sudjelovati. Ali mi o tome ne odlučujemo", rekla je Vodanović, neugodno iznenađena današnjim optužbama predsjednice SSZSSH-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook