Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inspekcija rada podnijela je optužni prijedlog Prekršajnom sudu protiv splitske bolnice. Liječnici su radili više - nego što im je to zakonom dopušteno. Bolnica nije poštovala Zakon o radu, a prijavu je podnio liječnički sindikat Hrvatske. Splitskom KBC-u sada prijeti kazna i do sto tisuća kuna.


Splitski liječnici radili su više nego što su zakonom smjeli, utvrdila je inspekcija rada. Budući da je iz utvrđenih činjenica tijekom obavljanja inspekcijskoga nadzora proizlazila osnovana sumnja da su dva liječnika u 2013. radili prekovremeno veći broj sati od Zakonom o radu dopuštenog, protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca je nadležnom Prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog.

Vezani članci Krešimir Luetić, Marin Smilović i Sanja Vištica Liječnike nakon prosvjeda nitko nije primio na sastanak, spremni su i na štrajk: "Ako je to poruka koju nam Vlada šalje…" Vili Beroš - 1 Beroš u otvorenom pismu napao liječnike zbog prosvjeda: "Većina ih ima izdašna primanja"

Prijavu je podnio liječnički sindikat. U splitskom KBC-u je kažu zabilježeno teško kršenje zakona. 'Radi se o tome da zakon o radu ograničava godišnji prekovremeni rad na 180 sati. kako puno fali doktora kao što sami znate, u našoj bolnici svi rade više od 180 sati', kaže Božo Bota, predsjednik splitske podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata.

Hrvatski liječnici već deset dana rade ilegalno?

Sanacijski upravitelj bolnice Nikola Poljak nije htio pred kamere. Iz Ministarstva zdravlja tek kratak odgovor. 'Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj organizira i vodi poslovanje i odgovoran je za zakonitost rada.

Ministarstvo zdravlja zatražit će očitovanje sanacijskog upravitelja KBC Split u svezi utvrđivanja činjeničnog stanja u odnosu na informacije da KBC Split ne radi u skladu sa zakonskim propisima', priopćili su.

Sve se to moglo izbjeći, tvrde u sindikatu liječnika, potpisom kolektivnog ugovora ili izmjenama zakona. Jer postojeći zakon se, tvrde, i dalje krši.

Sve je sada na Prekršajnom sudu. Bolnici prijeti novčana kazna i do sto tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju