Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostojić kaže - ne

Hrvatski liječnici već deset dana rade ilegalno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici tvrde da je od 1. travnja njihov rad organiziran na nelegalan način. Tada je, naime, ponovno uveden kontinuirani rad od 0 do 24 sata čime se, kažu, krši Zakon o radu, Direktiva Europske komisije o radnom vremenu, ali i nedavno potpisan kolektivni ugovor. Ministar Ostojić pak tvrdi - protuzakonitosti nema.

Isto pitanje - različita stajališta. Dok ministar Rajko Ostojić kaže da se zakon ne krši, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata,Ivica Babić, tvrdi suprotno. 'Nova organizacija rada koju predlaže ministar, a kada su u pitanju liječnici, je protuzakonita', kaže Babić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

Problem je nastao nakon što smjenski rad nije uspješno zaživio. Nedostajalo je liječnika, liste čekanja u nedogled su se produžile. Ministar kaže, samo smo se vratili na staro. 'Traže od mene da ponovno uvedemo dežurstva na isti način plaćanja kao što se plaća 20 godina', dodaje ministar Ostojić.

'Da oni su sada vratili, međutim razlika je u tome da je na snazi kolektivni ugovor koji je potpisan 4. prosinca prošle godine', argument je predsjednika Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Tihomira Goluže.

Upravo su se tom kolektivnom ugovoru liječnici protivili, a ministarstvo na njemu inzistiralo. Radnik ne smije raditi dulje od 16 sati neprekidno, osim u slučaju više sile (nesreće, elementarne nepogode, požara i sl.) ili potrebe hitne intervencije.

Liječnici odlaze raditi van, no znate li koliko je država platila njihovo školovanje?

Ponovno 24-satno radno vrijeme, ponavljaju liječnici, kršenje je tog zakona. No bez prekovremenog rada liječnika zdravstveni sustav ne može funkcionirati. Sada od njih traže da rade više nego li je to dopušteno drugima i da ih za to država plati prema drugačijim kriterijima od ostalih.

Liječnici ističu - to što nijedna institucija na te nezakonitosti nije reagirala javnosti ne šalje baš lijepu poruku. 'Je li to poruka da se zakona ne moramo držati kao pijan plota? To bi bilo jako opasno', kaže Goluža.

No da prostora za promjene još ima priznaje i ministar. 'Sada je to na stolu sa sindikatima', kaže Ostojić.

Nova runda pregovora slijedi idućega tjedna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene