Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlika je velika

Što je solemnizacija ugovora i po čemu se razlikuje od ovjere potpisa kod javnog bilježnika? Ovo su detalji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nerijetko se miješaju solemnizacija ugovora i ovjera potpisa na ugovoru. Iako se oboje obavlja kod javnih bilježnika, razlika u postupku je velika. Donosimo detalje.

Solemnizacija ugovora ili kakvog drugog dokumenta je postupak potvrde ugovora kod javnog bilježnika. Iako se na prvu čini kako se radi o postupku vrlo sličnom javnobilježničkoj ovjeri potpisa, potrebno je reći kako je razlika velika.

Postupak solemnizacije ugovora

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na građane Još jedna usluga naglo poskupljuje, i to do vrtoglavih 150 posto: Obrazloženje? Nema ga Ivan Malenica Stigao sudski epilog Pravna blamaža ministra Malenice: Izgubio je na sudu zbog vlastite kadrovske odluke

Da bi se neka isprava, odnosno ugovor koji su stranke sklopile u pisanom obliku solemnizirao, potrebno je da ga odnesu javnom bilježniku. On će provjeriti je li ugovor sklopljen u propisanoj formi i objasniti sudionicima smisao, posljedice i sve pravne učinke koje taj ugovor nosi.

Javni bilježnik će upozoriti stranke čiji se ugovor solemnizira ako u njemu postoje nejasne ili dvosmislene izjave koje bi mogle biti predmet budućih sporova ili ne bi bile pravovaljane. Ostanu li stranke pri onome što je napisano u ugorovu, javni bilježnik će unijeti napomenu da su stranke upozorene na posljedice koje mogu nastati.

Javni bilježnik će upozoriti stranke i ako posumnja u to da neka od stranaka nema punomoć ili zbog nekog drugog razloga nije ovlaštena za sklapanje ugovora koji je pred njim. Ako stranke i dalje budu zahtijevale javnobilježničku ovjeru, on će u napomeni navesti da ih je upozorio na nedostatke.

Solemnizacija ugovora o kreditu

Solemnizacija ugovora o kreditu traži se uglavnom kod stambenih kredita, dok je za većinu ostalih kredita dovoljna samo ovjera potpisa. U takve se ugovore obično stavlja ovršna klauzula, čime ugovor dobiva kredibilitet ovršne isprave.

Temeljem ovršne isprave vjerovnik može pokrenuti ovršni postupak ako je došlo do nepoštivanja ugovornih odredbi.

Nakon sklopljenog ugovora o kupoprodaji nekretnine, prodavatelj ovjerava svoj potpis na ugovoru. Potom kupac, temeljem jednog ovjerenog primjerka, zajedno s vlasničkim listom, osobnim i ostalim potrebnim dokumentima, u banci podiže zahtjev za odobrenje kredita.

Za odobrenje kredita potrebno je određeno vrijeme. Banka neće svoj novac posuditi tek tako. Prije odobrenja kredita banka će u detalje provjeriti kreditnu sposobnost stranke.

Nakon odobrenja kredita banka je dužna pripremiti dovoljan broj primjeraka ugovora o kreditu i zahtjev za uknjižbu hipoteke u gruntovnici. Ugovore o kreditu potrebno je solemnizirati kod javnog bilježnika, a trošak solemnizacije, koji ovisi o visini odobrenog kredita, snosi kupac.

Trošak solemnizacije ugovora i dodataka ugovoru sastoji se od javnobilježničke pristojbe, koja se uplaćuje u državni proračun, PDV-a te nagrade javnom bilježniku. U propisima postoji tablica s bodovima koji se dodjeljuju s obzirom na iznos kredita, koji je sastavni dio ugovora.

Solemnizacija je potrebna i kod bilo kakve izmjene ugovora o kreditu, poput refinanciranja kredita, ali i kod ugovaranja moratorija na kredit.

Ovjeravanje potpisa

Za razliku od solemnizacije ugovora, ovjeravanjem potpisa kod javnog bilježnika potvrđuje se da potpis na nekoj ispravi potječe od određene osobe. Ni u kojem slučaju to ne mora značiti da je sadržaj ugovora ili isprave istinit.

Ovjeravanje potpisa obavljaju javni bilježnici, koji nisu dužni stranci ili strankama objasniti sadržaj i posljedice koje nosi sadržaj ugovora ili isprave.

Troškovi ovjere potpisa kod javnog bilježnika znatno su manji od troškova solemnizacije ugovora.

Isto tako, ovjeru potpisa mogu obaviti i tijela državne uprave, ovlaštene osobe u trgovačkim društvima, ustanovama ili drugim pravnim osobama, primjerice ovjerovljeni izvodi iz poslovnih knjiga u trgovačkim društvima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene