Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati ne vjeruju premijerki

Nikad veća razlika: SDP 'potukao' HDZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krizni porez je, čini se, novu Vladu stajao velikog dijela stranačke popularnosti.

Iako su izbori daleko, istraživanje agencije Puls koje objavljuje Nova TV, pokazalo je povijesni rezultat SDP-a, kojem bi svoj glas dalo čak 34,8 posto ispitanih. U odnosu na njih HDZ je zabilježio pad i ima podršku svega 23,3 posto birača. Nikada još nije zabilježena tako velika razlika u popularnosti dviju najvećih hrvatskih stranaka.

Pročitajte i ovo Mario Banožić - 5 Mario Banožić Banožića policija još nije ispitala o nesreći: Evo što su odgovorili u državnom odvjetništvu Prizori iz Beograda nakon masakra Zločin u beogradskoj školi Ispitivali ga više od četiri sata: Cure detalji jezivog svjedočenja dječaka ubojice

Za novu Vladu na čelu s prvom hrvatskom premijerkom poražavajući je i rezultat prema kojem čak 80 posto ispitanih misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok ih u suprotno vjeruje svega 10 posto. Takav trend zabilježen je još samo prošlog mjeseca i nikada nije bio lošiji.

Da su danas izbori za predsjednika u drugi bi krug ušli Ivo Josipović s 32,9 posto, te Andrija Hebrang sa 17,3 posto ispitanika na svojoj strani. 'Za vratom im puše' sve popularniji Nadan Vidošević s 12,8 posto. Povijesnim se može 'pohvaliti' i podatak kako 69 posto ispitanika ne vjeruje radu Vlade, dok ih suprotno od toga misli samo 19 posto.

Znatnom padu popularnosti Vlade najviše je pridonio krizni porez, jer Vladino upravljanje javnim financijama ne odobrava čak 76 posto ispitanika. Zbog neriješene nelikvidnosti čak 74 posto ne odobrava Vladino upravljanje gospodarstvom, a njih 71 posto ne odobrava socijalnu politiku. Građani se očigledno boje novih rezanja socijalnih prava.

Svjetlo na kraju tunela Jadranki Kosor i novoj Vladi donosi samo mali porast u postotku ispitanika koji smatraju da će se postojeća koalicija održati do 2011. godine. Takvih je čak 40 posto, što je više nego prošli mjesec. Najviše ih je među biračima HDZ-a, a zanimljivo je da su najveći skeptici birači HSS-a, stranke koja se već drugi mjesec bori oko praga opstanka za ulazak u Sabor, s tek 5,5 posto birača među ispitanima.

Biračko tijelo SDP-a uglavnom je sastavljeno od ljudi u dobi od 31 do 60 godina, ima visoku stručnu spremu i živi u Zagrebu i okolici. S druge strane HDZ biraju oni stariji od 60 godina, koji imaju osnovnu školu, a pretežno dolaze s područja Dalmacije.

Najpopularniji je među političarima još uvijek aktualni predsjednik Stjepan Mesić sa 72 posto. Slijedi ga Zoran Milanović s čak 48 posto, Đurđa Adlešić s 47, te Radimir Čačić s 44 posto. Jadranka Kosor najslabije stoji među našim ispitanicima sa svega 32 posto onih koji je ocjenjuju pozitivno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene