Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afera SMS, koja već danima potresa gospodarske i političke krugove, dobiva nevjerojatan rasplet.


Tako barem tvrdi Večernji list koji doznaje, pozivajući se na pouzdane izvore bliske Podravci i istragu, kako je kredit od 65 milijuna kuna, koji je koprivnička prehrambena tvrtka dala tvrtki Srđana Mladinića, samo dio većega, tajnog i protuzakonitog plana o preuzimanju Podravkinih dionica novcem same kompanije i to za račun samog menadžmenta. Prema toj informaciji, riječ je o 'pranju' Podravkinih milijuna.

Vezani članci Čovjek s mobitelom Građanima masovno dolazi SMS s poveznicom na govornu poštu: "Javite starcima i svima starijima, jer bi mogli nasjesti na ovu glupost" Brodogradilište Brodosplita - 4 Nova financijska injekcija za splitski škver: HBOR odobrio Brodosplitu 250 milijuna kuna kredita

>> 'Nisu primijetili nestanak 65 milijuna? Smiješno'

Novac samo prespavao na računu Mladinićeve tvrtke?

Večernji tvrdi kako ima pouzdane informacije da 65 milijuna kuna uopće nije bilo namijenjeno Mladiniću nego je taj novac samo 'prespavao' na računu njegove tvrtke te je potom prebačen na račun varaždinske financijske grupacije Fime, čija je off-shore kompanija s Malte Fima Ami Ltd. najveći pojedinačni vlasnik Podravke sa 10,64 posto udjela.

Projekt Spice

Tajni plan o kojem je riječ poznat je kao projekt Spice (začin), a o njemu je Večernji list pisao u proljeće prošle godine, nakon što su, kako tvrde, doznali za tajni sastanak između Darka Marinca, tadašnjeg šefa Podravkine uprave, i Milana Horvata, šefa uprave i suvlasnika Fime. Varaždinska grupacija planirala je steći još 15 posto Podravkina vlasništva i tako se domoći kontrolnog paketa, a spominjao se kreditni aranžman s Meril Linchom, koji bi bio pokriće za kupnju dionica na burzi. No, tada se nije znalo da se 10,64 posto dionica, koje je Fima kupila na burzi u proljeće 2006. godine, Podravka obvezala otkupiti, kao što se obvezala otkupiti i novih 15 posto, što je zapravo bio zalog da Meril Linch uopće pristane na financiranje projekta Spice', piše Večernji.

Tko je sve znao?

Sada je otkriveno, stoji dalje, da je Podravka Fimi novac uplaćivala posredovanjem Mladinićeva SMS-a. Varaždinska je financijska grupacija za dionice platila oko 200 milijuna kuna. Otkriveno je da je Podravka, putem SMS-a, na njezin račun prebacila 65 milijuna kuna, a istraga bi trebala otkriti kako je namirena razlika. Večernji postavlja pitanje je li moguće da za to nije znao baš nitko iz tadašnje Podravkine uprave, pa ni Zdravko Šestak, Miroslav Vitković i Saša Romac te na kraju krajeva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji u kabinet Ive Sanadera ulazi 2005. s pozicije člana Podravkine uprave.