Ljekarni koja je pacijentici odbila prodati kontracepciju prijeti zatvaranje (Foto: Getty Images)
Ljekarni koja je pacijentici odbila prodati kontracepciju prijeti zatvaranje (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Ljekarnica koja je odbila izdati kontracepcijske pilule neće dobiti niti opomenu, baš kao ni ljekarna u kojoj radi, odlučilo je Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore.


Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore utvrdilo je da ljekarnica koja se pozvala na priziv savjesti i koja je mladoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule u zagrebačkoj Ljekarni Čelina nije prekršila Kodeks ljekarničke etike i deontologije. Toj ljekarni, kao niti ljekarnici, neće biti izrečena niti opomena.

Vezani članci Jasna Karačić Odbor za zdravstvo: "Namjerno su se u bolnicama odgađali pobačaji kako bi prošlo vrijeme i kako se on više ne bi mogao napraviti" Kontracepcijske pilule (Foto: Getty Images) Zagrepčanka šokirana: "Ljekarnica mi je odbila izdati pilule! Pa dokle će to ići?"

Takvu odluku Hrvatska ljekarnička komora poslala je ranije danas mladoj djevojci koja želi ostati anonimna, piše Faktograf.

Povjerenstvo smatra da pacijentici nije bio ugrožen život, odnosno da nije prekršen članak Kodeksa koji kaže da "magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika".

U zaključku Povjerenstva se kao olakotna okolnost navodi se kako se pacijentica idući dan vratila u istu ljekarnu, gdje joj je izdan lijek.

Djevojka je u razgovoru za Faktograf napomenula da se u ljekarnu vratila rano ujutro jer iste večeri nije stigla više pronaći nijednu koja bi radilla, kao i zato što je s voditeljicom ljekarne željela provjeriti je li upoznata s time da je njena zaposlenica u prizivu savjesti, odnosno izdaje li ta ljekarna uopće kontacepcijske pilule.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju