Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Slučaj Jagodnjak' uznemirio hrvatsku dijasporu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Jagodnjak" je uznemirio ne samo učenike i roditelje nesrpske nacionalnosti u tom baranjskom mjestu, nego i Hrvate širom svijeta. Donosimo otvoreno pismo upućeno Vladi i Saboru RH od strane udruga, zajednica i drugih osoba iz hrvatske dijaspore.

Pismo vam donosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Cijenjena gospodo,

'Slučaj Jagodnjak' je uznemirio ne samo učenike i roditelje nesrpske nacionalnosti u tom baranjskom mjestu, nego i Hrvate širom svijeta. Naime, nerazumljivo je i neopravdano da su smjenjeni učitelji hrvatske, a postavljeni učitelji srpske nacionalnosti u Osnovnoj školi Jagodnjak, uvedena nastava po posebnom programu, na srpskom jeziku i učenje ćirilice, a za ravnatelja škole imenovan nitko manje nego Milovan Ležaja, poznati progonitelj mjesnih Hrvata i drugih nesrpske nacionalnosti za vrijeme srpske okupacije tog dijela Hrvatske. Ovo je nasrtljiv napad na prava i ponos Hrvata u Jagodnjaku, Baranji i cijeloj Hrvatskoj, kao i na ponos svih Hrvata u svijetu.

>> Video: Načelnik općine i ravnatelj zamalo se potukli pred ministrom Primorcem

"Slučaj Jagodnjak" je samo simptom problema koji proizlazi iz zakona Republike Hrvatske, koji na jednoj strani naglašava da u općinama gdje manjine čine većinu stanovništva "u službenoj uporabi će biti uz hrvatski jezik i latinično pismo i jezik i pismo" te manjine, a na drugoj strani odobrava u takvim slučajevima obrazovanje djece "na njihovom jeziku i pismu, prema posebnim programima." Ovo drugo u praksi znači sama država odobrava i pomaže proces odgajanja stranaca, pa čak i potencijalnih neprijatelja, u svojim granicama. U slučaju Jagodnjak vidimo da po ovom zakonu i školskom programu čak notorni veliko-Srbin i progonitelj Hrvata može postati ravnatelj škole. Lako je shvatiti što može biti njegov "posebni program" i ljudi kao on!

Dakle, tražimo od Hrvatskog Sabora da zakon o školstvu i "posebnim programima" koje on štiti ponovo uzme na raspravu i da sva djeca u Republici Hrvatskoj budu poučavana na hrvatskom jeziku i po istom programu, a da osigura manjinama pravo na učenje svog etničkog jezika, pisma, kulture...u dodatnim školskim i/ili privatnim programima.

Nadalje, čitamo da se priprema teren za povratak ćirilice i srpskih pisaca u hrvatske osnovne škole. To nas toliko ne iznenađuje (uzevši u obzir tijek hrvatske politike) koliko nas zabrinjava mentalni sklop ovakve politike i prakse. Naime, nije bit problema da li će neko dijete naučiti pjesmu nekog Zmaja ili nekog Jove, nego činjenica da u mnogim glavama još živi paradigma "spojnih posuda" po kojoj hrvatska književnost, jezik i kultura se ne mogu rastaviti od srpske/srbijanske. Zamjećuje se i to da starija generacija medju našim prosvjetiteljima, koja je u svojim mladim danima i u ona vremena učila recimo pjesmice srpskih dječijih pisaca, osjeća kao da se bez tih pisaca i pjesmica danas ne može odgajati i opismeniti djecu u hrvatskim školama. Obična besmislica!

Hrvatske škole u Hrvatskoj moraju biti hrvatske i na hrvatskom jeziku, u kojima će se učiti književnost koja uključuje sve značajnije pisce koji su sebe smatrali i smatraju dijelom hrvatske književnosti i kulture, s time da dodatni nastavni programi osiguravaju manjinama učenje svog jezika, pisma i kulture. Kad se uči svjetska ili slavenska književnost onda će se, naravno, učiti književnost svih naroda. A oni koji se specijaliziraju u slavistici učit će jezik, pismo i književnost svih slavenskih naroda.

Cijenjeni Zastupnici i članovi Vlade, pozivamo vas da:

Pod hitno temeljito riješite "slučaj Jagodnjak", da se u tom mjestu osiguraju prava hrvatskoj djeci, roditeljima i učiteljima.
Ustrojite hrvatski školski sustav tako da sva djeca u Republici Hrvatskoj uče po istom školskom programu i na hrvatskom jeziku, a uz to da se osigura pravo manjinama na dodatni program za učenje svog jezika i kulture.
Ne dozvolite uvodjenje obavezno učenje ćirilice i srpskih pisaca u niže škole u Hrvatskoj, što podsjeća na ona vremena koja su, nadamo se, za uvijek prošla.

(Napomena. Čitamo da je ravnatelj škole u Jagodnjaku, Milovan Ležaja, smijenjen upravo dok je ovo pismo pisano, ali to ne mijenja srž problema kojeg "slučaj Jagodnjak" simbolizira.)

Sa štovanjem,

Dr. Ante Čuvalo - Predsjednik, Chicago
Udruga za hrvatske znanosti (Association for Croatian Studies) u Americi

Bernard Luketich - Predsjednik, Pittsburgh
Hrvatska bratska zajednica u Americi (Croatian Fraternal Union of America)

Rev. Marko Puljić, O.F.M. - Kustos, Chicago
Hrvatska franjevačka kustodija Svete Obitelji (Holy Family Croatian Custody) u Americi i Kanadi

Vedran Nazor - Predsjednik, New York
Hrvatska akademija Amerike (Croatian Academy of America)

Jure Francetić - La Plata Argentina

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene