Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upitan diplomatski ugled

Slovenski tisak: Slovenija možda u pravu s Hrvatskom, ali gubi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je u sporu s Hrvatskom oko Ljubljanske banke, pravno gledano možda u pravu, ali zbog odugovlačenja ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma može trpjeti njezin diplomatski ugled.

U sporu s hrvatskom Vladom oko Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, Slovenija je pravno gledano možda u pravu, ali zbog odugovlačenja s ratifikacijom hrvatskog pristupnog sporazuma s EU može trpjeti njezin diplomatski ugled, tvrde slovenski mediji.

Komentator mariborskog lista 'Večer' u prilogu za tjednik '7 dana' koji izdaje ista novinska kuća tvrdi u srijedu da reakcije hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, ali posebno njezina slovenskog kolege Karla Erjavca svjedoče o 'popuštanju živaca', budući da hrvatska strana tvrdi da pregovori Zdravka Rogića i Franceta Arhara na stručnoj razini o rješavanju pitanja Ljubljanske banke dobro napreduju, dok je Erjavec njima nezadovoljan i smatra da su mogućnosti gotovo iscrpljene, pa predlaže da se o tome razgovara na ministarskoj razini.

'Erjavec je međutim svjestan pred kakvom teškom zadaćom će se naći ako europskim partnerima u EU bude morao objašnjavati zašto slovenski parlament ne započinje s ratifikacijom hrvatskopg pristupnog ugovora', piše komentator 'Večera' Boris Jaušovec.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Pristuoni ugovor Pusić uvjerena da će slovenska ratifikacija uskoro biti riješena

>> Slovenija za povlačenje hrvatskih tužbi protiv banaka

'Slovenski diplomati i danas u neslužbenim razgovorima priznaju da Slovenija još uvijek trpi posljedice zbog blokiranja hrvatskih pregovora s EU zbog graničnog prijepora', tvrdi Jaušovec. On dodaje da bi slovenski parlament pri odluci o ratifikaciji trebao imati u vidu 'širu sliku', te uvažiti da EU i zbog sadašnje krize u eurozoni želi dati pozitivan signal širenju prema jugoistoku kontinenta, bez obzira na slovensko-hrvatski spor, te da slovenska politika ne bi smjela podlijegati populističkim tonovima.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' piše, međutim, u srijedu kako nedavna odluka zagrebačkog općinskog suda, koji je zaključio da ovlasti nekadašnjeg ministra financija Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb za pokretanje tužbi protiv Ljubljanske banke nije pravno odgovarajući dokument, jer bi za to bila potrebna punomoć vlade, praktično potvrđuje slovenske teze o sporu sa štedišama i bespredmetnosti vođenja spora pred hrvatskim sudovima.

'Ako vrijedi ono što je zaključio taj sud, onda bi bilo logično da Hrvatska povuče ovlasti Zagrebačkoj i Privrednoj banci', rekao je za list Rudolf Gabrovec, predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije. List međutim podsjeća da općinski sud u Zagrebu nije jedini pred kojima se vode postupci protiv Ljubljanske banke, pa su moguće i drugačije presude, te da je isti sud odbio tvrdnje zastupnika Ljubljanske banke da za takve tužbe protiv Ljubljanske banke uopće nije nadležan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene