Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je u sporu s Hrvatskom oko Ljubljanske banke, pravno gledano možda u pravu, ali zbog odugovlačenja ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma može trpjeti njezin diplomatski ugled.


U sporu s hrvatskom Vladom oko Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, Slovenija je pravno gledano možda u pravu, ali zbog odugovlačenja s ratifikacijom hrvatskog pristupnog sporazuma s EU može trpjeti njezin diplomatski ugled, tvrde slovenski mediji.

Komentator mariborskog lista 'Večer' u prilogu za tjednik '7 dana' koji izdaje ista novinska kuća tvrdi u srijedu da reakcije hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, ali posebno njezina slovenskog kolege Karla Erjavca svjedoče o 'popuštanju živaca', budući da hrvatska strana tvrdi da pregovori Zdravka Rogića i Franceta Arhara na stručnoj razini o rješavanju pitanja Ljubljanske banke dobro napreduju, dok je Erjavec njima nezadovoljan i smatra da su mogućnosti gotovo iscrpljene, pa predlaže da se o tome razgovara na ministarskoj razini.

'Erjavec je međutim svjestan pred kakvom teškom zadaćom će se naći ako europskim partnerima u EU bude morao objašnjavati zašto slovenski parlament ne započinje s ratifikacijom hrvatskopg pristupnog ugovora', piše komentator 'Večera' Boris Jaušovec.

Vezani članci Štajerska straža (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pripadnici "Štajerske straže" s kalašnjikovima čuvaju granicu od migranata: "Ako treba, bit ćemo tu 100 godina" Slika nije dostupna Pusić uvjerena da će slovenska ratifikacija uskoro biti riješena

>> Slovenija za povlačenje hrvatskih tužbi protiv banaka

'Slovenski diplomati i danas u neslužbenim razgovorima priznaju da Slovenija još uvijek trpi posljedice zbog blokiranja hrvatskih pregovora s EU zbog graničnog prijepora', tvrdi Jaušovec. On dodaje da bi slovenski parlament pri odluci o ratifikaciji trebao imati u vidu 'širu sliku', te uvažiti da EU i zbog sadašnje krize u eurozoni želi dati pozitivan signal širenju prema jugoistoku kontinenta, bez obzira na slovensko-hrvatski spor, te da slovenska politika ne bi smjela podlijegati populističkim tonovima.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' piše, međutim, u srijedu kako nedavna odluka zagrebačkog općinskog suda, koji je zaključio da ovlasti nekadašnjeg ministra financija Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb za pokretanje tužbi protiv Ljubljanske banke nije pravno odgovarajući dokument, jer bi za to bila potrebna punomoć vlade, praktično potvrđuje slovenske teze o sporu sa štedišama i bespredmetnosti vođenja spora pred hrvatskim sudovima.

'Ako vrijedi ono što je zaključio taj sud, onda bi bilo logično da Hrvatska povuče ovlasti Zagrebačkoj i Privrednoj banci', rekao je za list Rudolf Gabrovec, predstavnik slovenske vlade za pitanja sukcesije. List međutim podsjeća da općinski sud u Zagrebu nije jedini pred kojima se vode postupci protiv Ljubljanske banke, pa su moguće i drugačije presude, te da je isti sud odbio tvrdnje zastupnika Ljubljanske banke da za takve tužbe protiv Ljubljanske banke uopće nije nadležan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook