Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci tvrde:

'Kondominij bi trebao obuhvatiti i Savudrijski rt'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski stručnjak za pomorsko i prometno pravo Marko Pavliha izjavio je da bi mogući kondominij u Savudrijskom zaljevu kojim bi se riješio slovensko-hrvatski granični prijepor trebao obuhvatiti i Savudrijski rt, te more uključeno u međudržavni sporazum o malograničnom prometu i suradnji.

'Kondominij je u redu, ali ne kondominij od sredine Piranskog zaljeva, kako to zamišljaju Hrvati. Kondominij bi trebao uključiti Savudrijski rt i morski prostor obuhvaćen SOPS-om', rekao je Pavliha u razgovoru za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije, komentirajući nagađanja koja su se u vezi sa prošlotjednim sastankom premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom pojavila u slovenskom i hrvatskom tisku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Hrvatski bi sabor morao promijeniti zakone?

Govoreći o špekulacijama da bi problem nastavka hrvatskih pristupnih pregovora mogao biti riješen povlačenjem hrvatske pristupne dokumentacije, Pavliha je ocijenio da to ne bi bilo dovoljno, odnosno da bi Hrvatski sabor morao promijeniti zakone i akte koji sadržavaju 'prejudiciranje' granice. Što se tiče zamrzavanja spora, Pavliha je rekao da ne bi bio protiv toga ako Hrvatska ne bi i dalje provodila 'jednostrane korake' na granici, kao do sada.

Pavliha je nekadašnji ministar prometa u vladi bivšeg premijera Antona Ropa. U prošlom sazivu parlamenta bio je zastupnik, ali je tijekom mandata iz Liberalnih demokrata (LDS) prešao u Socijalne demokrate (SD) koje vodi sadašnji premijer Pahor, no nije poznato je li aktivan u stranci.

>> 'Slovenija je oduvijek tražila izlaz na otvoreno more'

U istoj emisiji Slovenske nacionalne televizije slovenski stručnjak za odnose s Hrvatskom, novinar Tomaž Šavnik, izjavio je da treba čekati što će donijeti tiha diplomacija koju su na svom susretu prošlog tjedna najavili Pahor i njegova hrvatska kolegica Kosor, te da treba izbjegavati medijske 'spinove' koji se lansiraju s obje strane. Naglašavajući da govori u vlastito ime, Šavnik je rekao da sumnja kako Hrvatska može ući u Europsku uniju prije sredine 2012. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene