Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Usklađivanje'

Počelo izvanredno zasjedanje slovenskog parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament počeo je u srijedu poslijepodne s izvanrednim zasjedanjem na kojemu se odlučuje o inicijativama da se o članstvu Hrvatske u NATO-u odlučuje na referendumu i izjavi o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa prilikom ulaska Hrvatske u NATO kojom vlada Boruta Pahora želi uvjeriti predlagače referenduma da od njega odustanu.

Zastupnicima se na početku zasjedanja obratio i premijer Borut Pahor riječima da je u dogovoru s velikom većinom stranaka došlo do "razumnog dogovora i kompromisnog prijedloga" spomenute izjave odnosno "zaključka" do kojeg se došlo na odboru za vanjsku politiku i prihvaćanjem amandmana Slovenske pučke stranke.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

'Ako parlament prihvati takvo stajalište koje je prihvatila velika većina stranaka i ako ne dođe do raspisivanja naknadnog referenduma o ratificiranju hrvatskog protokola za ulazak u NATO, onda će Slovenija time ojačati svoju pregovaračku snagu kako bi mogla osigurati svoj dugoročni interes za postizanje pravedne granice. Ako se danas u parlamentu prihvate ta stajališta, o njima će se voditi računa i u pregovorima', rekao je Pahor zastupnicima, pozivajući ih da prihvate zaključke donesene na zatvorenoj sjednici odbora za vanjsku politiku s kojima se u izmijenjenom obliku složila i Slovenska pučka stranka.

Prihvaćanjem predloženih zaključaka i političkim jedinstvom Slovenija može samo dobiti, a podijeljenošću i referendumom o hrvatskom članstvu u NATO-u mogla bi samo izgubiti, rekao je Pahor, pozivajući predlagače referenduma da od njega odustaju. Zastupnik Slovenske pučke stranke (SLS) Jakob Presečnik rekao je u ime stranke koja je službeni predlagač izjave rekao je da je Hrvatska niz godina mijenjala status quo na granici i stanje u odnosu na vrijeme kad je Slovenija proglasila nezavisnost, te da bi parlament izjavom o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa morao naglasiti da ne priznaje jednostrane akte.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora i član stranke Zares Ivo Vajgl rekao je da današnje zasjedanje parlamenta želi Hrvatskoj uputiti poruku da Slovenija podržava njen ulazak u NATO i jačanje kolektivne sigurnosti u regiji, ali da se izjavom koja se tiče pitanja granice želi obratiti i domaćoj javnosti koja je, kako je dodao, 'zasićena stalnim problematiziranjem graničnog pitanja'. O izjavi odnosno zaključcima koje je predložio parlamentarni odbor za vanjsku politiku i podržao premijer Pahor, a koja još nije poznata u cijelosti, sada se izjašnjavaju predsjednici zastupničkih klubova i zastupnici, a očekuje se višesatna rasprava.

Slovenski parlament odgodio početak zasjedanja

Slovenski parlament počeo je u srijedu rano poslijepodne svoje današnje zasjedanje o mogućem raspisivanju referenduma o članstvu Republike Hrvatske u NATO savezu, ali je ono odmah na početku prekinuto uz najavljenu odgodu od 40-ak minuta.

Kako je prilikom otvaranja zasjedanja pri utvrđivanju dnevnog reda rekao predsjednik parlamenta Pavel Gantar, odgoda sjednice potrebna je zbog izmjena u tekstu amandmana na izjavu o graničnim pitanjima s Hrvatskom koju je u zadnji trenutak uložila Slovenska pučka stranka. Prema neslužbenim izvorima, u tijeku su pregovori kako bi se izbjegao referendum koji predlaže njen član Marjan Podobnik, a uvjet je da u tekst izjave uđe i dio u kojemu se uz navod da Slovenija kontrolira cijeli Piranski zaljev i sve sporne granične točke te da ima izlaz na otvoreno more, spominje i zaseoke južno od Dragonje te na lijevoj obali Mure kod slovenskog mjesta Hotize.

Očekuje se da će rasprava o tekstu izjave trajati više sati. Neposredno prije početka zasjedanja predsjednik vanjskopolitičkog odbora Ivo Vajgl izjavio je da je jutros na zatvorenoj sjednici tog odbora prihvaćen tekst izjave koju je predložio premijer Borut Pahor. 'U tom se zaključku', rekao je Vajgl, 'navode one granične točke za koje smatramo da ih je potrebno spomenuti i to ne nosi neku slabu poruku pa tako ne bi trebalo biti shvaćeno ni u Hrvatskoj, nego bi ta izjava trebala biti polazište za pozitivne i konstruktivne razgovore o rješavanju otvorenih pitanja'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene