Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska je vlada u utorak na izvanrednoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, potvrdio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjednik vlade Borut Pahor.


Prije postupka ratifikacije u parlamentu, ustavnost sporazuma trebat će procijeniti ustavni sud, za što će trebati oko mjesec dana. Ustavnom sudu vlada nije postavila pitanje o potrebnoj većini za ratifikaciju, pa i dalje smatra da se on može ratificirati natpolovičnom većinom u parlamentu.

Vezani članci Slika nije dostupna Je li abritražni sporazum Hrvatske i Slovenija ustavan? Slika nije dostupna Pusić: Barroso jamči nepristranost arbitara u graničnom sporu

>> Pahorova vlada u utorak prihvaća sporazum

Slovenska vlada donijela je i jednostranu interpretativnu izjavu uz planiranu ratififikaciju sporazuma u parlamentu, ali ne i odluku o tome hoće li se raspisati savjetodavni referendum. Ako ne dođe do referenduma, što je ovisno i o oporbi, ratifikacija bi se po ocjenama slovenske vlade mogla provesti i prije kraja ove godine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju