Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema odgode ratifikacije

Pahorova vlada u utorak prihvaća sporazum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je da će njegova vlada u utorak na popodnevnoj sjednici prihvatiti zakon o potvrdi arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Pahor je to izjavio tijekom parlamentarne rasprave dok je odgovarao na tvrdnje da bi zbog dvojba o arbitražnom sporazumu trebao ‘barem privremeno’ zaustaviti njegovu ratifikaciju i održati ‘još jedan krug stranačkih razgovora’, kako mu je predložio predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav' Slika nije dostupna Dogovor s Pahorom Kosor: Nisam dogovorila izlaz Slovenije na otvoreno more

Žerjav je prikupio deponirane potpise svojih zastupnika za naknadni zakonodavni referendum protiv potvrde sporazuma.‘ Naš je glavni cilj na pravedan način riješiti granično pitanje i ojačati položaj Slovenije u regiji kad se srede odnosi s Hrvatskom. Svi su ostali ciljevi tomu podređeni i kratkoročne su naravi’, rekao je Pahor u odgovoru. 

Najavio je da će u utorak o prihvaćanju toga sporazuma njegova vlada raspravljati na popodnevnoj sjednici, da će vjerojatno prije potvrde tekst sporazuma poslati na prosudbu ustavnom sudu. Pahor je pak spreman odustati od zahtjeva ustavnom sudu za prosudbu, ali i od savjetodavnog referenduma prije potvrde ako oporba, koja se protivi arbitraži, dopusti da bude potvrđen i odustane od sazivanja naknadna zakonodavnog referenduma za poništenje ratifikacije. Pahor se, odgovarajući na zastupnička pitanja Žerjava i čelnika Slovenske nacionalne stranke (SLS) Zmage Jelinčiča, više puta osvrnuo i na tvrdnje da Hrvatska prihvaćanjem jednostrane izjave uz ratifikaciju relativizira arbitražni sporazum i da uz to ima potporu SAD-a.

Arbitražni sporazum dobra je osnova za to jer je zadaća arbitraže ‘odrediti kontakt Slovenije s otvorenim morem', a i druge klauzule sporazuma povoljne su, rekao je Pahor. Hrvatska uz potpisivanje sporazuma nije podnijela jednostranu izjavu s pravnim učinkom jer sam se tomu suprotstavio, objasnio je Pahor, dodavši da jednostrana izjava u procesu ratifikacije tog sporazuma, na koju, kako je dodao, Hrvatska ima pravo, ‘nema pravnih učinaka’ na sporazum i arbitražu. Glede navoda slovenske oporbe da hrvatsku jednostranu izjavu podupire SAD Pahor je rekao da to nije točno.‘Imamo sve potrebne i odgovarajuće obavijesti da SAD nije svjedokom takve jednostrane izjave i naša se javnost zbog toga ne treba brinuti’, rekao je Pahor.

Ako bi neka treća država i bila svjedokom jednostrane hrvatske ili slovenske izjave, ‘to ne bi imalo pravnog učinka’ i moglo bi se shvatiti samo kao politička potpora, rekao je Pahor, ne isključivši mogućnost da će vlada na sjednici u utorak možda i sama donijeti takvu izjavu. Pahor nije jasno rekao hoće li ustrajati na održavanju savjetodavnog referenduma o arbitražnom sporazumu, ali je poručio da je spreman ubrzati ratifikacijski postupak ako oporba odustane od njegove opstrukcije i blokiranja toga postupka u parlamentu.

Na oporbene tvrdnje da mnogi slovenski javni autoriteti i pravnici sporazum o arbitraži smatraju riskantnim i dvojbenim, Pahor je rekao da postoji i niz suprotnih mišljenja i da je sporazum za Sloveniju dobar. Uostalom, zar autoriteti nisu bivši predsjednik Kučan koji je sporazum podupro, a i sadašnji predsjednik Danilo Tuerk koji je također pohvalio njegove formulacije. A Tuerk je i istaknuti stručnjak za međunarodno pravo, uzvratio je svojim kritičarima Pahor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene