Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenci opet postavljaju žičanu ogradu na granici s Hrvatskom nedaleko od Čabra u Gorskom kotaru. Kao da im nije dovoljno muka već i od same žice, sad su, žale se mještani, Slovenci žicu počeli postavljati i na - hrvatski teritorij. Zbog toga su pisali Vladama u Zagrebu i Ljubljani, no odgovor, bar za sada, nisu dobili.


Nosači ograde koji se postavljaju uz rijeku Čabranku uzbudili su mještane Plešca i Zamosta. Tok rijeke većim je dijelom granica dviju država, no na tom mjestu Hrvatskoj pripada desetak hektara na drugoj obali rijeke.

Vezani članci Gužva na graničnom prijelazu, ilustracija Neki su noć proveli u autu: Potpuni kaos na granici s Austrijom zbog novih pravila, čekanja i do 12 sati Bodljikava žica uz Kupu (Foto: Arhiva/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Slovenija ne odustaje od žica na granici s Hrvatskom

'Normalno da smo protiv ove žice i neka već jednom Ljubljana i Zagreb riješe svoje probleme i ne moraju ove ljude ovdje kočiti i zaratiti', kaže Leonard Vesel iz ŠRD-a 'Čabranka'.

'Mislim da nije raščišćeno to između Hrvatske i Slovenije. Trebalo bi, ako već ide na takav nivo, da oni po svojim parcelama postavljaju a ne po hrvatskim', smatra Branko Kovač iz Zamosta.

Branko i drugi stanovnici Zamosta kada obilaze svoju zemlju moraju imati osobne dokumente.

'Ako hoćemo na svoje moramo prijeći slovensku granicu'. 

Slovenska strana ne odustaje od postavljanja panel ograde na hrvatskom teritoriju s druge strane rijeke Čabranke.

'Ogorčeni smo što se dešava. Pokušali smo i razgovarali prema gradu Čabru međutim, izgleda da nećemo ništa uspjeti', požalio se Blaženko Ožbolt, predsjednik MO Plešce. 

Pisali su i Ljubljani i Zagrebu.

'Ja sam postavio pitanje i slovenskom ministru, pisali smo na policiju... Svi nekako kao da se boje. Ništa, nikakvog odgovora', kaže Branko Kovač.

Što će učiniti službeni Zagreb? Odgovor nismo dobili. No, doznajemo da Vlada radi na slučaju. Mještani su ogorčeni.

'Onda ovdje neka se napravi nacionalni park a mi ćemo biti Indijanci za turiste'.

Kiša, jugo i nabujala rijeka zaustavili su podizanje ograde. Čabrani se nadaju da je to prilika za razgovor i dogovor slovenskih i hrvatskih političara.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr