Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko-slovenski odnosi postaju sve složeniji i zbog nuklearne elektrane Krško. Slovenci prijete arbitražom jer Hrvatska nije uplaćivala sredstva za razgradnju nuklearnog otpada.


Po medudržavnom ugovoru Hrvatska je morala još prije dvije godine osnovati fond za novac namjenjen razgradnji nuklearke i skladištenju radioaktivnog otpada, što nije učinila.

Vezani članci Ministar Ćorić u Dnevniku Nove TV razgovarao sa Sabinom Tandarom Knezović (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ministar Tomislav Ćorić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV o novom šefu INA-e i gašenju dijela sisačke rafinerije: "Ta je najava i mene iznenadila" Ivan Vrdoljak (Foto: Dnevnik.hr) Vrdoljak o prijavi zbog prijetnji članu Uprave NE Krško: "Podignuta je lažna kaznena prijava"

"Još jednom smo pozvali hrvatsku stranu da zadovolji zahtjeve Republike Slovenije i poduzme korake za ispunjenje obveza po tom ugovoru u roku 30 dana ili ću vladi predložiti da počne s arbitražnim postupkom protiv Hrvatske bez prethodne obavijesti ili zadrške", izjavio je slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Slovenija je od 2004. u svoj fond za razgradnju uplatila oko 125,2 milijuna eura te je toliko dužna platiti i Hrvatska. Zakon je bio pripremljen i predstavljen vladi, no došlo je do nepoznatih zapleta te Zakon nije bio prihvaćen i nije stupio na snagu.

Hrvatska strana tvrdi da se novac skuplja na privremenom računu do usvajanja Zakona o Fondu, a na tom je računu navodno nešto više od 62 milijuna kuna.

Ostvare li Slovenci svoje prijetnje ovo bi u manje od godinu dana bila druga arbitraža zbog nuklearke Krško.

Prvu je pokrenula Hrvatska zbog neisporučene električne energije, a traži se 31,7 milijuna eura odštete. Za službenu Ljubljanu taj je zahtjev neutemeljen.