Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je danas da Slovenija obustavlja rad svoga dijela mješovitog povjerenstva za pripremu arbitraže o graničnim pitanjima s Hrvatskom.


'Na osnovi izvješća o radu povjerenstva koje je podnio supredsjedatelj Miha Pogačnik ocijenili smo da je povjerenstvo iscrpilo svoje mogućnosti i da treba zaključiti svoj rad', rekao je Pahor.

>> Pahor: Vidim svjetlo na kraju tunela

>> Pahor predložio odgodu za RH

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Susjedi pojačavaju patrole na granici s Hrvatskom, u pomoć im stižu i policajci iz europskih zemalja Maske, ilustracija Sud u Kopru: Kažnjavanje zbog nenošenja maske nema pravnog temelja

Međudržavno slovensko-hrvatsko povjerenstvo za pripremu arbitraže, u kojemu su bili istaknuti stručnjaci za međunarodno pravo iz Hrvatske i Slovenije, osnovano je na temelju odluka slovenske i hrvatske vlade nakon sastanka predsjednika dviju vlada Ive Sanadera i Janeza Janše 25. kolovoza 2007. na Bledu.

Ono je trebalo uskladiti elemente bilateralnog dogovora kako bi se neriješeno granično pitanje predalo međunarodnoj pravosudnoj ustanovi.

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader na nedavnu je susretu s Pahorom u Mokricama predložio da spomenuto povjerenstvo održi još jedan sastanak, rekavši da, dok ono ne završi rad, nije uputno iznositi nove inicijative o rješenju graničnog spora.