Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samuel Žbogar najavio

Slovenija će odblokirati samo 11 od 14 poglavlja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar najavio je večeras da će Slovenija na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji EU i Hrvatske, koja će se održati krajem rujna ili početkom listopada, odblokirati 11 od 14 poglavlja, koliko ih je ukupno blokirala.

U preostala tri, po riječima Žbogara, Slovenija osim predodređivanja granice ima još neke nedumice, ali nije precizirao koje. Istoga dana kada i Međuvaldina pristupna konferencija održat će se, prema Žbogaru, i novi krug pregovora o arbitraži kojom bi se odredio tijek slovensko-hrvatske međudržavne granice. Na njemu bi, uz Žbogara i njegova hrvatskoga kolegu Gordana Jandrokovića, sudjelovao i predstavnik EU, Olli Rehn ili Carl Bildt.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenci zadovoljni Žbogar: Odnosi s Hrvatskom su na višoj razini Slika nije dostupna Rat oko vanjske politike Pahor i Žbogar 'na tapeti' slovenskog komentatora

'Od 14 do sada blokiranih poglavlja, četiri nisu blokirana zbog prejudiciranja granice, nego zbog drugih sadržajnih primjedbi', izjavio je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije. U ovom trenutku postoji suglasnost 26 zemalja članica EU-a, svih osim Slovenije, za otvaranje devet i zatvaranje pet poglavlja.

Žbogar je kao primjer naveo samo poglavlje 31 - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, u kojem će Slovenija 'vjerojatno zadržati rezerve kako bi se vidjelo kako se provodi postignuti dogovor' čelnika dviju vlada o deblokiranju pregovora i nastavku pregovora o rješavanju graničnog pitanja.

Žbogar je u Bruxellesu također izjavio da rješenje koje su pronašli Kosor i Pahor radi deblokade sada objedinjuje francuski prijedlog i inicijativu Ollieja Rehna.Francuski prijedlog prošle godine predviđao je hrvatsku izjavu da dokumenti iz pristupne dokumentacije ne prejudiciraju granici.

Slovenski parlamentarci o sporazumu sutra iza zatvorenih vrata

Slovenski parlamentarci sutra će iza zatvorenih vrata raspravljati o sadržaju dogovora premijera Boruta Pahora i hrvatske premijerke Jadranke Kosor, o čemu će ih obavijestiti sam Pahor.

Uz raspravo o dogovoru, koji omogućuje nastavak razgovora o granici i deblokadu procesa pristupa Hrvatske Europskoj uniji, odbor za vanjsku politiku na zatvorenoj sjednici ima i primjedbe. Njih su postavile oporbene stranke koje su Pahorov dogovor s hrvatskom stranom ocijenile 'nezakonitim', pa se zauzimaju za to da se on stavi na referendum ili da se u postignuti dogovor uključe snažnija jamstva hrvatske strane. (D.Ma./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene