Maras i Marić u Saboru (Foto: dnevnik.hr)
Maras i Marić u Saboru (Foto: dnevnik.hr)

U Saboru se raspravlja o poreznom paketu zakona, a posebno slikovit bio je SDP-ov Gordan Maras.


Zastupnici u Saboru raspravljaju o ''poreznom paketu'' zakona, a nakon izlaganja ministra financija Zdravka Marića  replicirao mu je slikoviti Gordan Maras.

''U vašoj raspravi rekli ste da će se smanjiti stopa PDV-a na određene stvari kao što su struja, komunalne usluge i to ste slikovito objasnili da će jedna prosječna obitelj koja nema nekog benefita od porezne reforme zaraditi 400 kuna svake godine, odnosno 30 kuna mjesečno. S druge strane sutra će vaš zakon omogućiti jednom menažderu i njegovoj supruzi koja zarađuje 15.000 mjesečno da godišnje zarađuje više 10, 20, 30, 40, 50, 60 tisuća kuna godišnje'', rekao je Maras koji je za oba primjera izvadio (lažne) novčanice kako bi pokazao o kolikoj se razlici radi.

''Zbog toga ne možemo podržati ove izmjene zakona jer radite ovakvo raslojavanje hrvatskog društva. 60 tisuća će uredno spremiti bogati u svoj džep. S druge strane ovo će biti, rekao sam 30 kuna mjesečno za jednu prosječnu obitelj'', rekao je Maras još jednom pokazujući snopove ispred sebe.

''Zaista je bilo dramatično, ja sam gledao kolegu Arsena Bauka, on se uplašio da su to njegovi novci i skoro je posegnuo za njima, nije mu lako bilo'', nasmijao je zastupnike Gordan Jandroković.

''Vi ste vrlo slikovito replicirali mom uvodnom izlaganju. Bez obzira na sve što govorite moram istaknuti da porezni zakoni, posebno porez na dohodak nije zakon koji definira koliko tko dobiva plaću za svoj rad nego govori o tome koliko se od te bruto plaće usteže poreza i posredno prireza. S tim u svezi mi govorimo u ovom prijedlogu o poreznom rasterećenju, odnosno umanjenju porezne obveze'', rekao je Marić.

''Kao što vi isto tako komentirate koliko će kome porasti plaća, ja tako govorim da u smislu poreznog rasterećenja mi u odnosu na postojećih 915 tisuća ljudi koji u ovom trenutku nisu u škarama poreza na dohodak s ovim poreznih izmjenama njih sljedećih 580 tisuća oslobađamo u potpunosti poreza na dohodak'', odgovorio mu je Marić.

Kako je izgledala rasprava pogledajte u priloženom videu.

A Gordan Maras o ''novčanicama'' se oglasio i na svom Facebooku.

''Naravno da netko ne misli da sam donio 60.000 kn u Sabor, buntovi su bili od praznog papira samo sa dvije prave novčanice'', napisao je među ostalim.