Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani Slavonskog Broda vjeruju kako ih susjedna Bosna i Hercegovina truje! Prije dva mjeseca s radom je počela rafinerija u Bosanskom Brodu iz čijih dimnjaka istječu sumnjive pare i bijeli gusti dim. Gradom se punih 60 dana širi nesnosan smrad.


U Slavonskom Brodu se zaista teško diše. Gradsko poglavarstvo alarmiralo je ministarstvo zaštite okoliša pa čak i ministarstvo vanjskih poslova jer su u ovom međudržavnom slučaju nemoćni. Iz rafinerije se ispuštaju plinovi za koje se ne zna kakvi su i kako utječu na zdravlje ljudi. Pretpostavlja se da iz dimnjaka istječe sumoprov vodik koji ima miris trulih jaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Slavonski Brod miriši kao benzinska postaja Slika nije dostupna Brođani na rafineriju u BiH upozoravaju Europsku uniju

>> Rafinerija život u Slavonskom brodu učinila nepodnošljivim

Rafinerija je tvrd orah, počela je s radom lani kada ju je Dodig prodao ruskoj kompaniji. Inače stara je kao biblija i nikada nije modernizirana. BiH nije potpisnica sporazuma o zaštiti okoliša tako da će biti teško probiti i diplomatske prepreke. Hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša preporučilo je Brodu hitno mjerenje kakvoće zraka kako bi se utvrdile točne čestice i kako bi mogli reagirati prema susjednoj BiH.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju