451809
451809
451809
451809
451809

Istražili smo: Kako vratiti ugled hrvatskoj svinji?

  • , 29.09.2016., 08:19
  • Autor:
  • komentara

Tek je svaka treća svinja iz domaće proizvodnje. Manjak se nadomješta uvozom.

 
 
 
 
Hrvatsko svinjogojstvo (Video: Dnevnik Nove TV)
Hrvatsko svinjogojstvo (Video: Dnevnik Nove TV)

Dok se cijena lagano stabilizira, svinjogojci iz tri slavonske županije odlučili su se udružiti u proizvođačku organizaciju i zajedno izaći na tržište.

Na imanju Bedekovićevih, nedaleko od Zagreba smjestilo se 50-ak krmača. Lijep posao, kaže gazda Ivan Bedeković, ali u grani koja propada.

Svinjogojstvu očajno treba pomoć, jer hrvatski je agrar u posljednjih deset godina ostao bez nevjerojatnih 100.000 rasplodnih krmača.

Tek je svaka treća svinja domaća pa ne čudi što je 86.014 tona svinjskog mesa uvezeno cijele prošle godine. Izvoz je bio tek 7032 tone.

Svinjogojci iz tri slavonske županije, zbog ovakvih se rezultata žele udružiti u proizvođačku organizaciju, a za administraciju organizacije dobit će i izdašne potpore.

Riječ je o 750.000 kuna iz fondova za ruralni razvoj, ističe pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Uz udruživanje za bolji izlazak na tržište, potrebno je, uvjerava gospodin Bedeković, dati i dodatnu vrijednost. On proizvodi suhomesnate proizvode i kaže, tko ih proba, vraća se po još i daje preporuke dalje.

Vratiti ugled domaćoj svinji neće biti lako jer sve je više onih koji su joj zavijek zatvorili vrata.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se