Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuta presuda Upravnog suda

Slavica Banić ipak sutkinja Ustavnog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud danas je većinom glasova usvojio ustavnu tužbu Slavice Banić i ukinuo presudu Upravnog suda kojom je poništena saborska odluka o njenom izboru za sutkinju Ustavnog suda.

Slučaj koji je nagrizao same temelje pravne države došao je svom očekivanom kraju. Upravni sud je početkom veljače ove godine poništio saborsku odluku o njezinom izboru, čime je prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić koja je tvrdila da Slavica Banić ne ispunjava uvjete jer nije priložila dokaz o 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nisu imali nadležnost Ustavni sud prozvao Upravni zbog 'slučaja Banić' Slika nije dostupna Ipak ispunjavala uvjete? Uskoro rješenje tužbe sutkinje Banić

>> Sutkinja Juričić: Ako se u parlamentu krši ustav, onda je u državi sve moguće

S osam glasova za i dva protiv Ustavni sud ukinuo je presudu Upravnog suda i stavio je van snage, odnosno od tog suda nije zatražio da ponovi postupak.

'Stvar je definitivno riješena'

'Novi postupak odužio bi ovu pravnu agoniju i ovakvom odlukom stvar je definitvino riješena', kazao je zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović, koji je kao sudac radio na tom predmetu.

Dvoje ustavnih sudaca koji su glasali protiv ove odluke, Snježana Bagić i Davor Krapac, istaknuli su kako se slažu da je Upravni sud odlučujući o zahtjevu Mirjane Juričić prekoračio svoje ovlasti, ali da smatraju kako bi od Upravnog suda, u skladu s dosadašnjom praksom, trebalo tražiti ponavljanje postupka.

Do današnjeg usvajanja ustavne tužbe Slavica Banić bila je izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene