Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poništenje izbora ustavne sutkinje

Sutkinja Juričić: 'Ako se u parlamentu krši Ustav, onda je u državi sve moguće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravni sud je odlučio poništiti odluku Hrvatskog sabora o izboru troje sudaca Ustavnog Suda RH od 9. svibnja 2008., kao i dio odluke kojim je za sutkinju Ustavnog suda izabrana Slavica Banić.

Sud je donio ovu odluku nakon tužbe mr. sc. Mirjane Juričić koja se također kandidirala za upražnjeno mjesto na Ustavnom sudu, a imala je razloga za nezadovoljstvo jer je njezina ponuda bila među najboljima. Saborski odbor za ustav, poslovnik i politički sustav pod predsjedanjem Vladimira Šeksa tajni glasanjem dao je prednost Slavici Banić, koja je tada bila zaposlenica Vladina ureda za zakonodavstvo, naspram Mirjane Juričić, ugledne sutkinje s podrškom strukovnih udruga. Odluku kojom se poništava saborsko imenovanje sutkinje Banić i prihvaća zahtjev Mirjane Jurišić, inače sutkinje Upravnog suda, donijelo je vijeće sastavljeno od sudaca Dubravke Markt, Smiljane Mikuš i Borisa Markovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije došla zbog bolovanja U srpnju odluka o odgovornosti sutkinje koja je osporavala izbor Slavice Banić Slika nije dostupna Milanović o poništenju izbora sutkinje 'Dokazano je da se izbor Ustavnih sudaca provodi netransparentno'

Sutkinja Mirjana Juričić izjavila je za Novu TV kako smatra da je ovo poraz sustava, a da ovo nikako nije njezina pobjeda. 'Ne mislim da je ovo moja pobjeda jer još uvijek sve moguće. što su sve institucije sistema spremne učiniti, ja to ne znam', kaže sutkinja Juričić.  Odbacuje insinuacije da je njena tužba bila usmjerena protiv same Slavice Banić, nego kaže da je ovo bila bitka za pravnu državu. 

'Povela sam ovu bitku kako bi naša djeca živjela u državi pravednijoj od ove'

'Ako se u parlamentu može kršiti Ustav, onda je u ovoj državi sve moguće. Povela sam ovu bitku kako se više ne bi ponovila situacija da je u parlamentu moguće kršiti Ustavni zakon i kako bi naša djeca živjela u državi pravednijoj od ove. Znam da nikada neću postati sutkinja ustavnog suda, barem ne u ovom sazivu Sabora', rekao nam je

Upravni sud je ovu odluku donio još u listopadu prošle godine ali je sve do sada držana u ladici, što u javnosti izaziva sumnje u namjere odgovornih na Upravnom sudu te sumnje da se politika uplela i spriječila da ova odluka prije stupi na snagu.

'Ostavlja gorčinu ovaj put koji sam ja prošla, ali još veću gorčinu izaziva činjenica da su se na Upravnom sudu uprle sve snage da pomognu politici', govori sutkinja Juričić. Kaže da je moguće kod kompliciranijih slučajeva da ovoliko dugo traje procedura, ali da ovo nije kompliciran slučaj, nego politički delikatan. 'Politika je itekako imala svoje prste u ovom. Ja ne mogu reći o kome se radi jer sam još uvijek sutkinja upravnog suda. Političari su spremni na sve'

Sutkinja Juričić kaže kako ne strahuje da će je razriješiti jer ona ima čisti obraz i prste, dok neki drugi nemaju. Poručuje da nema sreće dok je ovakva sudska uprava. 

Slavica Banić nije imala zakonom tražene uvjete

Mirjana Juričić je u svojoj žalbi navela da Slavica Banić, ne samo da ne ispunjava Ustavnim zakonom propisane uvjete, nego uz prijavu nije dostavila dokaze koji bi tu kandidaturu činili pravovaljanom.

Dakle, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora je mogao sačiniti listu samo od onih kandidata koji su dostavili potpunu dokumentaciju kojom dokazuju da ispunjavaju uvjete. Banić nema potrebnu dokumentaciju jer je priložila samo potvrdu da je od 28. travnja 2008. godine zaposlena u Uredu za zakonodavstvo, te da ima 15 godina, 9 mjeseci i 26 dana radnog staža, objavio je Večernji list. Upravni sud je u presudi tako utvrdio da se iz navedene potvrde ne može iščitati ispunjava li Slavica Banić uvjete, tj. da je diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci. 

Odbor za Ustav zanemario Zakon i Ustav

Mirjana Juričić s druge strane, imala je potvrdu o 35 godina iskustva u poslovima u pravnoj struci, od toga 13 godina sudačkog staža u Upravnom sudu. Kao sutkinja Upravnog suda riješila je 35777 predmeta odnosno 30 posto više od propisane norme, te je napisala niz radova iz raznih pravnih područja. Njezinu je kandidaturu podržalo 15 ogranaka sudačkih udruga i Udruga hrvatskih sudaca te predsjednik Upravnog suda RH Ivica Kujundžić. 

No, saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatske pod predsjedanjem Vladimira Šeksa se odlučio za Slavicu Banić, predsjednicu Vladina ureda za zakonodavstvo koja uopće nije ispunjavala tražene uvjete, Maria Jelušića, docenta na Pravnom fakultetu u Zagrebu i sutkinju zagrebačkog Općinskog suda Dušku Šarin.

Sutkinja Omejec: Hitno mijenjati način izbora sudaca Ustavnog suda

Predsjednica ustavnog suda Jasna Omejec je rekla da bi ona na mjestu sutkinje Jasne Banić podnijela ustavnu tužbu ako je mišljenja da je ona u pravu te ako misli da će biti zakinuta ovom odlukom. Po njenom mišljenje, hitno se treba mijenjati način izbora ustavnih sudaca jer je po njoj nedopustivo da se Ustavni suci biraju putem javnog oglasa. Napominje da toga nema nigdje u svijetu osim u Hrvatskoj. U drugim zemljama ih bira parlament na prijedlog predsjeednika države ili obrnuto, a moguća je i kombinacija.

'U svakom slučaju, izbor ustavnih sudaca je odgovornost najviših tijela vlasti jer Ustavni sud treba štititi ustavni poredak države', rekla je sutkinja Omejec. 

Hebrang: Prihvatit ćemo odluku Upravnog suda

Predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang nije danas želio komentirati odluku kojom je Upravni sud poništio saborski izbor Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda, ali je naglasio kako će Sabor poštovati sudsku odluku. Hebrang ne zna je li do poništenja odluke Sabora došlo zbog propusta u proceduri ili zbog kvalifikacija same kandidatkinje, jer još nije vidio presudu.Ne zna zato ni hoće li se cijela procedura ponoviti, odnosno hoće li se raspisati novi javni natječaj za izbor ustavnog suca ili će se novi sudac izabrati između kandidata koji su se javili na prethodni natječaj.

Hebrangov stranački kolega i član Odbora za Ustav Emil Tomljanović uvjeren je da je to radno tijelo pri imenovanju postupilo u skladu sa zakonom i procedurom. 'Procedura imenovanja provedena je više nego pravilno', rekao je Tomljanović, ističući da presudu Upravnog suda ne želi komentirati dok ne postane pravomoćna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene