Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak ispunjavala uvjete?

Uskoro rješenje tužbe sutkinje Banić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas da bi, po njegovim informacijama, uskoro trebala biti riješena ustavna tužba sutkinje Ustavnog suda Snježane Banić, koja je izuzeta s rada na predmetima, nakon što je Upravni sud utvrdio da je na dužnost izabrana iako nije ispunjavala sve formalne uvjete.

Upravni sud je početkom veljače ove godine poništio saborsku odluku o njezinom izboru, čime je prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić koja je tvrdila da Slavica Banić ne ispunjava uvjete jer nije priložila dokaz o 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Pročitajte i ovo Novi prosvjedi - 2 niska primanja, visoki troškovi Raste val nezadovoljstva u zemlji, najavljuju se novi prosvjedi: "Olovka u ruci je ove godine najjače oružje svih umirovljenika" Ivana Bilušić, udruga Hrvatskih sudaca Jednoglasna odluka U petak završava bijeli štrajk sudaca: "Suci će odgovorno pristupati tome da se što prije nadoknade zastoji koji su nastali zbog mjera"

>> Pristiglo 11 prijava za tri sudačka mjesta

>> Slučaj Banić na Europskom sudu za ljudska prava?

>> 'Slučaj sutkinje Banić pokazao kako Vlada nameće volju Ustavnom sudu i Saboru'

O tom slučaju konačnu riječ trebao bi dati Ustavni sud koji je odgodio izvršenje presude Upravnog suda dok ne odluči o ustavnoj tužbi Slavice Banić. Ona je, pak, do tada izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima. 'Ustavna tužba se rješava i ovih će dana, koliko ja imam informacija, biti i riješena', kazao je Šeks novinarima nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojoj su zaprimljene nove kandidature za tri upražnjena mjesta na Ustavnom sudu.

Svi su kandidati ispunjavali uvjete

Ipak, Šeks i danas tvrdi da Odbor kojem je na čelu nije pogriješio kada je prilikom posljednjeg izbora ustavnih sudaca utvrdio da svi kandidati, među kojima je bila i Slavica Banić, ispunjavaju profesionalne uvjete.

'Došlo je do različitih interpretacija, može li se i treba li se određeno radno iskustvo jedne kandidatkinje svrstati u radni staž na pravnim poslovima. Zbog toga je došlo do odluke Upravnog suda, žalbe i ovog postupka na Ustavnom sudu. Da bismo izbjegli takve interpretacije sada je s posebnom pozornošću od svih kandidata zatraženo da prilože potvrde poslodavaca iz kojih je nedvojbeno da imaju radno iskustvo na pravim poslovima', kazao je Šeks.

Sada su poduzete sve mjere opreza

Dodao je da su prilikom novog natječaja u Odboru zbog toga poduzeli 'sve potrebne mjere opreza da se i najmanja nejasnoća i bilo kakva spornost u pogledu formalnih uvjeta otklone te da nema ni zrnca sumnje ili dvojbe'.

No, po mišljenju opozicijskog predstavnika u Odboru Josipa Leke nepravilnosti u izborima ustavnih sudaca pokazuju da je sadašnja koncepcija izbora potrošena. 'Prejak utjecaj na izbor ustavnih sudaca imaju vladajući i to govori kako je vrlo važno da suce Ustavnog suda ne bira garnitura koja je trenutno na vlasti, nego svi u parlamentu, pod utjecajem šire i stručne i opće javnosti. Trebalo bi razmisliti da se ustavne suce bira većom većinom u Saboru', kazao je Leko.

Jedanaestero novih kandidata za ustavne suce pred Odborom bi se trebalo pojaviti u utorak, 24. ožujka, dok bi plenarna saborska sjednica prijedloge Odbora trebala raspraviti 2. travnja. Dan kasnije zastupnici će glasovati o troje novih ustavnih sudaca. Zastupnici o svakom predloženom kandidatu glasaju pojedinačno, a izabrani su oni za koje glasuje većina ukupnog broja zastupnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene