Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tek se upoznaje s poslom

BEZ ODGOVORA Pitanje koje je zbunilo novog ministra zaštite okoliša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slaven Dobrović upoznao se s tekućim stvarima i stanjem u ministarstvu zaštite okoliša.

Ministarstvo je od svog prethodnika preuzeo i novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović koji je novinarima rekao da se prvi radni dan u ministarstvu upoznao s vodećim ljudima pojedinih službi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gospodarenje otpadom Važna tema i velika rasprava: Što Hrvatska treba - energane ili spalionice? Slika nije dostupna Kružno gospodarenje otpadom Bivši ministar okoliša Dobrović: Hrvatskoj penali, a građanima visoka cijena otpada

'Dočekao me moj prethodnik gospodin Zmajlović, upoznao me s tekućim stvarima, s općim stanjem u ministarstvu, predao mi je službeno izvješće, proveli smo pola sata u jednom općenitom razgovoru, iskazao je volju da se još sastanemo u slučaju nekih pojedinosti. Zatim sam se upoznao s pojedinim službama, krenuo sam u obilazak. Dakle, najvažnija vrijednost ministarstva svakako su ljudi koji obnašaju dužnosti tako da mi je želja prvih nekoliko dana provesti tako da upoznam ljude, kasnije ćemo ući u dubinu, u detalje, sve s ciljem boljeg funkcioniranja ministarstva', opisao je Dobrović što se događalo.

Uslijedilo je pitanje o selidbi iz sadašnjih prostorija.

'Pitanje smještaja u ovoj zgradi, svaki kvalitetni odgovor mora počivati na analizi. Dakle ja doista premalo znam o tome, čuo sam da je to izazvalo veliki interes javnosti, da tu ima nekih stvari, nekih pitanja koja je teško bilo odgovoriti, tako da će se svakako to pitanje proanalizirati na način kako smatram da je ispravno pa ćemo se oko toga odrediti', odgovorio je.

Novinari su ga podsjetili da je revizija izričito rekla da je preseljenje u Zagreb Tower bilo neosnovano i pitali hoće li, ukoliko njegove dodatne analize pokažu da je skuplje, seliti.

'Ako svi pokazatelji budu išli prema tome da će razumni izlaz biti preseljenje onda ćemo to tako i napraviti, međutim neozbiljno je sada govoriti o tome hoćemo li ili nećemo. Treba detaljnije, kvalitetnije se u to udubiti, tj proučiti stvari', odgovorio je. A onda je objasnio koliko je upoznat sa situacijom u ministarstvu i koliko je zadovoljan onim što mu je prethodnik ostavio.

'Imao sam doticaja, znam za neke stvari, za neke probleme, za neke manje. To je jasno. Dobro poznaavanje same organizacijske strukture ministarstva, to je nešto što upoznate kad dođete na ovo mjesto, teško je, mislim da nije vrijeme govoriti o zadovoljstvu. Sasvim sigurno zadovoljstvo s postojećom politikom u pogledu tih važnih sektora ne postoji. Zato smo i bili skloni kritizirati, a već sad smo u prilicu da to promijenimo', kaže.

'Goruće je pitanje svakako gospodarenje otpada'

Govorio je i o prvim koracima i prioritetima.

'Ne bih sada o prioritetima. Goruće je pitanje svakako gospodarenje otpada, pitanje regionalnih centara, njihova nefunkcionalnost, skupoća, njihova nepodudarnost s cirkularnom ekonomijom i izgradnjom resursno efikasnog društva što je imperativ danas u Europi, ali evo idemo vidjeti detaljno sada imamo uvid kompletan u dokumentaciju, stanje na terenu pa ćemo vrlo brzo moći reći koji će biti koraci', rekao je Dobrović.

Jedno pitanje predstavilo mu je najveći problem - zna li koji je rok za dovršetak cjelovitog upravljanja i gospodarenja otpadom.

'Ne bih išao u detalje', rekao je, a na inzistiranje da samo kaže rok (2018. godina) rekao je da zna da ne ispunjavamo više rokova i da smo sasvim sigurno već u crvenom te da se to mora hitno mijenjati. Rok opet nije naveo pa je pitanje zna li koji je rok za zatvaranje odlagališta poput Jakuševca ponovljeno.

'Ja vam ne znam ovog časa konkretne datume', odgovorio je, a na tvrdnju da se radi o jako bitnoj stvari i da je on novi ministar, rekao je da je novi ministar, ali da misli da nema razloga da se od njega traži odgovor na pitanje na koje ne može konkretno odgovoriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene