Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strojevi za razminiravanje predstavljeni su danas na Poligonu 'Gaj' u blizini Skradina, gdje je održana pokazna vježba i demonstracija njihova rada u sklopu Međunarodnoga stručnog savjetovanja 'Humanitarno razminiranje 2009.' koji je počeo jučer u Šibeniku.


Savjetovanje organizira Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku. Na Poligonu 'Gaj' prikazan je rad deset strojeva za razminiravanje i detektora za otkrivanje mina s dvostrukim senzorom koji otkriva minsko-eksplozivne naprave od metala i one bez metalnih dijelova. 'Hrvatska prednjači u svijetu s brojem vrlo kvalitetnih strojeva za razminiravanje', rekao je na demonstraciji rada strojeva za razminiravanje organizator pokazne vježbe i pomoćnik ravnatelja HCR-a Nikola Gambiroža, dodajući kako imamo većinu od 50 vrsta strojeva.

Vezani članci Požar kod Kaštel Starog VIDEO Lokaliziran požar kod Kaštela, planulo kod Metkovića te blizu Skradina. Na Velebitu gori već osmi dan Slika nije dostupna Nacionalni park Krka očišćen od mina

Istaknuo je da je Hrvatska u postupku humanog razminiravanja dobila izvorni hrvatski proizvod ne samo kad je riječ o strojevima, nego i o metodologiji i tehnici razminiravanja koje su razvijene u HCR-u. Simpozij 'Humanitarno razminiranje 2009.' završava sutra izlaganjima o znanosti i protuminskom djelovanju te radionicama i posebnima izlaganjima proizvođača strojeva za razminiravanje, metalnih detektora i zaštitne opreme.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju