Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strojevi za razminiravanje predstavljeni su danas na Poligonu 'Gaj' u blizini Skradina, gdje je održana pokazna vježba i demonstracija njihova rada u sklopu Međunarodnoga stručnog savjetovanja 'Humanitarno razminiranje 2009.' koji je počeo jučer u Šibeniku.


Savjetovanje organizira Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku. Na Poligonu 'Gaj' prikazan je rad deset strojeva za razminiravanje i detektora za otkrivanje mina s dvostrukim senzorom koji otkriva minsko-eksplozivne naprave od metala i one bez metalnih dijelova. 'Hrvatska prednjači u svijetu s brojem vrlo kvalitetnih strojeva za razminiravanje', rekao je na demonstraciji rada strojeva za razminiravanje organizator pokazne vježbe i pomoćnik ravnatelja HCR-a Nikola Gambiroža, dodajući kako imamo većinu od 50 vrsta strojeva.

Vezani članci Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović Franko Vidović: Hrvatska bi do 2026. trebala biti slobodna od mina Slika nije dostupna Milijun kuna za razminiravanje Nacionalnog parka Krka

Istaknuo je da je Hrvatska u postupku humanog razminiravanja dobila izvorni hrvatski proizvod ne samo kad je riječ o strojevima, nego i o metodologiji i tehnici razminiravanja koje su razvijene u HCR-u. Simpozij 'Humanitarno razminiranje 2009.' završava sutra izlaganjima o znanosti i protuminskom djelovanju te radionicama i posebnima izlaganjima proizvođača strojeva za razminiravanje, metalnih detektora i zaštitne opreme.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju