Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno područje

'Kada prolaziš cestom ne znaš je li mina ili nije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na opasnost od zaostalih mina treba upozoravati, jer njih oko 75 tisuća i dalje prijeti stanovništvu. Rok za potpuno razminiranje Hrvatske je 2019. godina.

U organizaciji Američke gospodarske komore, sinoć je održana 12. po redu donatorska 'Večer za sigurne korake'. Kao i prethodnih godina prikupljao se novac za razminiravanje, a ove godine pomoć ide u Vukovarsko-srijemsku županiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podignuta optužnica Pravila se da je muškarac i zvala sudove da je postavljena bomba: Sad joj prijeti šest mjeseci zatvora Slika nije dostupna Stradali u eksploziji Preminuo 26-godišnji pirotehničar, drugi teško ozlijeđen

Tamo su pirotehničari već danima na terenu. Trenutno razminiravaju dionicu željezničke pruge Vinkovci - Privlaka. 

'Kada prolaziš cestom, ne znaš je li mina ili nije mina. Kad smo malo obilazili vidjeli smo potezne mine, ali pazimo se', rekao je mještanin Anton Jurušić. Do kraja iduće godine cijela županija trebala bi biti čista od mina.

>>FOTO Pogledajte što rade dupini uvježbani u Ratnoj mornarici SAD-a

 'Hrvatska je prijatelj i partner Sjedinjenih Američkih država. Nastojimo pridonijeti rješenju ovog problema i poboljšati kvalitetu života ljudi u tim područjima', rekao je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten.

Dosad je na ovaj način donirano gotovo 7 milijuna kuna za razminiranje raznih dijelova Hrvatske. Od mina treba očistiti još oko 640 četvornih kilometara. 75 tisuća neeksplodiranih ubojitih sredstava prijeti u 12 županija. Uz Moslavinu, najugroženije su Lika i Slavonija.

'Minsko sumnjivi prostor je i sigurnosni i ekološki, ali i gospodarski problem', rekao je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.

A da bi se problem riješio i Hrvatska očistila od mina, potrebno je još 4 milijarde kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene