Većina djece pohađa školu u ustanovama koje su, prvenstveno izgledom i namjenom, predviđene za obrazovanje. No, postoje i oni koji imaju posve drugo iskustvo.


Djeca iz mjesta Pribislavec pokraj Čakovca u Međimurskoj županiji svoje osnovnoškolsko obrazovanje stječu u pravom pravcatom dvorcu.

Vezani članci Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Šokantna snimka: Što djeca slušaju na vjeronauku?

Na moj.report@novatv.hr napišite nam ukoliko znate za još neke neobične zgrade koje služe kao školske ustanove.

Riječ je o dvorcu Feštetić koji je kroz stoljeća bio u vlasništvu više gospodara, među kojima su bili članovi obitelji Zrinski (16. i 17. stoljeće) te Feštetići (19. stoljeće i početak 20. stoljeća).

U vrijeme Zrinskih dvorac je bio okružen dvorištem i vrtom. Kasnije se u povijesnim izvorima spominje da je u sklopu dvorca postojala kapela te dvije pokrajnje zgrade na imanju.

Obnavlja se dvorac Erdödy u Jastrebarskom

Današnji izgled dvorac je dobio sredinom 19. stoljeća, kada ga je u neogotičkom stilu obnovio grof Juraj Feštetić. Izgrađen je od klesanog kamena, s bogato ukrašenim neogotičkim arhitektonskim elementima, posebno vijencima i dovratnicima.

Do 1923. godine u dvorcu je boravio grof Eugen Feštetić, a onda ga je odlučio prodati. Od tada je njegova namjena bila smještaj raznih državnih službenika, časnika, pa čak i djece ratnih izbjeglica. Nakon drugog svjetskog rata u kaštel se smjestila lokalna osnovna škola, koja ga koristi i danas.

Premda je više puta stradao u ratnim vihorima, bio opljačkan i devastiran, pa čak i zapaljen, kaštel Feštetić uvijek je obnavljan. Danas je u razmjerno dobrom stanju, te je po mnogima najljepši i najromantičniji od svih dvoraca u Međimurju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook