Prva pričest, arhiva (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Prva pričest, arhiva (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Zadarski svećenik ne želi pričestiti 9-godišnju djevojčicu koja je zbog bolesti previše puta izostala s crlvenog vjeronauka.


Svećenik don Srećko Petrov, župnik Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja u Zadru, prošli je tjedan devetogodišnju Auroru obavijestio da se neće pričestiti sa svojim vršnjacima na zadarskom Bokanjcu.

Vezani članci Policija - Ilustracija - 1 Poljak vozio autobus mrtav pijan pa skrivio nesreću na autocesti A1 Wings for life - 3 Još tjedan dana do spektakla u Zadru: "Kad to krene, energija vas nosi naprijed"

"Naime, Aurora od rođenja boluje od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog čega otežano diše i ima česte upale pluća te aspirira hranu. Prošlo razdoblje bilo je za Auroru osobito teško, pa je s nastave izostala 193 sata te 22 sata s crkvenog vjeronauka i to je glavni razlog zbog kojeg je don Petrov odbio pričestiti Auroru", piše Zadarski list.

"Moje dijete došlo je prošli tjedan na crkveni vjeronauk da bi je župnik prozvao pred svom djecom zbog nedolazaka i objavio na kraju sata da se neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna. Posljednji put kad je bio kod nas u prosincu na blagoslovu kuće nije imao problem uzeti kovertu sa stola, i tad je vidio da ja ležim nepokretna", tvrdi Aurorina majka Ana Pavić koja i sama boluje od teškog artritisa i Hodgkinovog limfoma.

Njena i Aurorina bolest financijski su iscrpile obitelj zbog čega Ana pola preporučene terapije i ne koristi. S njihovom situacijom je, kaže, upoznat i svećenik.

U školi, kaže majka, imaju razumijevanja za Aurorinu situaciju i izgubljeno gradivo nadoknađuje na dopunskoj nastavi.

Činjenica da se neće pričestiti s vršnjacima djevojčicu je pogodila, a njezina majka o svemu je pokušala razgovarati i sa svećenikom i priznaje da su s obje strane pale teške riječi.

"Na moje pitanje zašto, don Petrov je rekao da neće pričestiti Auroru jer nije dolazila na vjeronauk. Tražila sam potvrdu da se pričesti negdje drugdje, ali i to mi je odbio dati. Rekao je da mama treba zvati svaki put kad je Aurora bolesna, ali mama je bila na neurologiji i u toplicama cijelo ljeto. Probali smo u više navrata doći i do nadbiskupa Puljića, međutim to se pokazalo nemogućom misijom. Dobili smo par puta njegova tajnika, tako da je on upoznat s problemom, ali nitko ništa nije poduzeo", kaže Ana Pavić.

Situaciju je za Zadarski list prokomentirao i prozvani svećenik.

"Dijete nije bilo na 22 sata vjeronauka, a djeca su govorila da je hodala po selu i školi. Znam da ima zdravstvenih problema, ali ipak je trebala doći, imao sam i bolesniju djecu na vjeronauku", rekao je don Srećko Petrov. Objasnio je kako je i on sam viđao djevojčicu te da smatra da nije pripremljena za pričest zbog čega ju je odgodio za iduću godinu.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju