Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne treba im

Škola iz Osijeka ukida domaću zadaću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaća zadaća, čini se, ide u povijest.

'Nemamo mi domaće zadaće! Mi sve stignemo u školi!', izbacila je u dahu učenica prvog razreda osječke OŠ Vijenac. Takva će praksa od jeseni biti u svim razredima ove škole. Odlučili su - njima domaće zadaće ne trebaju pa će ih ukinuti. One će tako postati iznimka, a ne pravilo. 'Kod kuće će se samo dovršavati ono što se nije stiglo na satu. Ako budu marljivi na nastavi i sve riješili, doma će odmarati. Učenici stoga moraju biti aktivni na satu', pojašnjava ravnatelj škole Stjepan Sokol.

>> 'Apsurd više klase': Evo što nastavnici kažu o analizi državne mature!

Otišli su i korak dalje. Predložit će resornom ministarstvu da se iz imenika izbriše rubrika za ocjenu iz zadaće, i to u cijeloj Hrvatskoj. Dopis već pišu. 'Neka se u imenik zabilježi i zadaća, ali u sklopu praćenja rada učenika, nikako ne kao ocjena. Često zapravo ocjenjujemo susjeda, mamu, brata ili nekoga od koga je učenik možda prepisao', ističe on. Izbjegavanjem zadaće žele i, nastavlja, 'maknuti teret s leđa roditelja'.

Oni neće morati više rješavati zadatke svojoj djeci u strahu od jedinica. Učenici će, pak, imati mogućnost izbora. Ako žele, moći će doma, bez pritiska, rješavati zadatke kako bi provjerili svoje znanje. 'No, sami će odlučiti koliko će i kada vježbati kod kuće. Oni su tako odgovorne osobe, osamostaljuju se i na koncu snose i posljedice svog čina', navodi Sokol. Djecu se tako rasterećuje, ali i uči samovrednovanju. Potiče ih se na samoinicijativnost, uočavanje bitnog i samostalni rad, a upravo to troje nedostaje, smatra ravnatelj, mnogim današnjim generacijama.

'Činjenica je i da nekim učiteljima domaća zadaća služi kao alibi za pokriće nedostataka u vlastitim metodama rada', iskren je Sokol. S jedinstvenim načinom rada u OŠ 'Vijenac' počeli su još prije sedam godina, ali 'potiho, da ne izazovu neželjeni efekt'. Proveli su u ožujku anketu s roditeljima nastavnicima i djecom i odlučili ga uvesti kao praksu za sve. O svemu su se savjetovali sa stručnjacima, pedagozima. Odluku je 'amenovalo' Učiteljsko vijeće. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene