Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Sabora

Bauk prije izlaganja: "Samo da se malo smirim nakon izlaganja gospodina Glasnovića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor raspravlja o konačnom tekstu izmjena Zakona o genetski modificiranim organizmima, a tjedan će zaključiti glasovanjem o dvadesetak točaka dnevnog reda.

10:17 - "Samo da se malo smirim nakon izlaganja gospodina Glasnovića", rekao je na početku izlaganja Arsen Bauk, a onda nastavio govoriti o temi zbog koje je tražio stanku.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora"

Podsjetio je da je savjetnik ministrice kulture na jednoj tribini rekao: "Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu."

"Kada miistrica nije smjenila svog savjetnika kada je čula što je rekao, time je prvenstveno sebe izložila poruzi i kritici, ali to je od danas njen problem. Kada predsjednik Vlade nije smijenio takvog savjetnika, a to vjerojatno nije napravio jer je glas koji u Saboru ima Hrast jako bitan, onda je na nama da kritiziramo premijera", rekao je Bauk.

"Pristajanje na toleriranje nasilja, pristajanje na stereotipne rodne uloge, na šutnju o ovakvim stvarima od nas čini neodgovorne političare", rekao je i pozvao premijera i ministricu kulture da smjene Ilčića iz Ministarstva kulture.

10:12 - Željko Glasnović rekao je da su u Hrvatskoj ugrožena temeljna prava. Osvrnuo se na izložbu o Jasenovcu koja je otvorena u New Yorku. Poručio je da je najveći problem velikosprski imperijalizam o kojem se šuti.

10:02 - Miro Bulj govorio je sljedeći.

"Dok se mi borimo i govorimo s ove govornice ti radnici nemaju svojoj djeci za kruh, a u isto vrijeme zaboravljaju se milijarde kuna koje su se uzele od tih radnika", rekao je govoreći o slučaju Dalmatinka.

09:59 - Goran Aleksić govorio je prvi nakon stanke. "Građani su okupirani nezakonitim poslovanjem tzv. hrvatskih banaka u stranom vlasnitšvu, međutim oslobođenje je započelo. Početak oslobođenja je kada je Udruga Franak podnijela kolketivnu tužbu protiv banaka", rekao je.

"Ja sam jako sretan da mogu danas reći da je sudska praksa zaokružena i da svi dužnici mogu tužiti banku i dobiti preplaćeni novac. Postoji preko 300 prvostupanjskih presuda kojima se dosuđuje preplaćeni novac hrvatskim dužnicima", kaže. S govornice je pozvao građane da se jave Udruzi Franak i da se raspitaju o svojim kreditima, a on će provjeriti neke kredite državnih tvrtki da vidi je li s njima sve u redu.

09:41 - Više klubova zastupnika zatražilo je stanku u nastavku sjednice. Među njima, i Arsen Bauk koji želi govoriti o presudnoj ulozi estrogena, progesterona i testosterona u hrvatskoj politici. Sabor nastavlja s radom u 09:50 sati.

Goran Aleksić zatražio je stanku zbog zaokružene sudske prakse u tužbama protiv banaka zbog preplaćenih kamata, Miro Bulj zbog potraživanja radnika Dalmatinke u stečaju, Željko Glasnović zbog izložbe u Washingtonu, Branko Bačić zbog aktualne političke situacije, a Silvano Hrelja zbog osobnih invalidnina.

09:30 - Na početku današnje sjednice, kako je i najavljeno, predsjednik Sabora Gordan Jandroković obratio se zastupnicima povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja.

"Holokaust nam mora biti stalni podsjetnik na strahote koje mogu prouzročiti rasizam i mržnja", rekao je. Minutom šutenje odana je počast svim žrtvama holokausta.

U Hrvatskome saboru, uključujući i međunarodne aktivnosti njegovih dužnosnika, njeguje se sjećanje na žrtve holokausta te na sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.

Raprava o Zakonu o genetski modificiranim organizmima

Sabor će u petak raspravljati o konačnom tekstu izmjena Zakona o genetski modificiranim organizmima, a drugi tjedan ovogodišnjeg rada zaključit će glasovanjem o dvadesetak točaka dnevnog reda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene